I OBAMA DOBIO PISMO S RICINOM

Objavljena poruka iz pisma: Ja sam KC i odobravam ovu poruku

17.04.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Nakon što je pismo s otrovom ricinom jutros dobio senator Roger Wicker, glasnogovornik američke Tajne službe potvrdio je da je pismo sumnjivog sadržaja adresirano na predsjednika Baracka Obamu stiglo i u Bijelu kuću. Oba pisma, potvrđeno je CNN-u, stigla su od istog pošiljatelja koji je, osim ricina, u omotnicama ostavio i pisane poruke

'Vidjeti zlo i ne prokazati ga jednako je kao postati tihi partner u nastavljanju širenja tog zla', stoji u pismima koja su poslana senatoru Wickeru i predsjedniku Obami.

Oba pisma potpisana su s: 'Ja sam KC i odobravam ovu poruku.'

I jedno i drugo pismo, srećom, nije stiglo u ruke onih na koje je adresirano. Pismo upućeno senatoru Wickeru otkriveno je u rutinskoj kontroli, a pismo upućeno Obami dužnosnici su presreli u pošti Bijele kuće, koja se ne nalazi u samom kompleksu predsjedničke rezidencije. Nakon prvih analiza potvrđeno je da je i to pismo sadržavalo otrov ricin te da je došlo od istog pošiljatelja koji je omotnicu s biološkim otrovom poslao senatoru Rogeru Wickeru.

MSNBC, pozivajući se na federalne službenike, javlja pak da FBI sumnja tko bi mogao biti odgovoran za pisma, no ne želi još nikoga uhititi dok se ne naprave ododatne analize pisma.

Kako javlja CNN, demokratski senator iz Michigana Carl Levin kazao je da je i jedan od njegovih službenika dobio pismo koje 'izgleda sumnjivo' te da je o tome obavijestio nadležne.

'Još ne znamo predstavlja li pismo opasnost', kazao je Levin.

Zbog sumnjivih paketa vašingtonska policija odlučila je evakuirati dio zgrade američkog Senata, odnosno zgrade Senata Hart i Russel, u kojima se nalaze uredi senatora i njihovih službenika. Jedan od sumnjivih paketa nalazi se u uredu senatora Richarda Shelbyja iz Alabame.

Podsjetimo, pismo senatoru Wickeru stiglo je na njegovu senatsku adresu, ali je ricin otkriven u rutinskoj sigurnosnoj kontroli prije nego što je dospio u njegove ruke. Sigurnosna služba američkog parlamenta zatvorila je senatski poštanski ured na dva do tri dana zbog istrage, priopćeno je.

Pismo je upućeno iz Memphisa u Tennesseeju, a izvana nije izgledalo sumnjivo. U istragu je uključen FBI i ostale američke sigurnosne agencije. Roger Wicker nije među istaknutijim senatorima i nije posebno uključen u rasprave o kontroli naoružanja i imigraciji, dva najveća politička pitanja u SAD-u u ovom trenutku.

Ricin je visoko toksičan biološki otrov, a za ljude je opasan u slučaju udisanja ili ubrizgavanja. Senat i Bijela kuća bili su meta napada pisama s ricinom prije desetak godina, ali pošiljatelj nije otkriven.