RANKO OSTOJIĆ ZA MEDIA SERVIS

'Objava registra nikome ne može stvarati probleme'

19.12.2012 u 19:07

Bionic
Reading

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je braniteljima da, nakon objave Registra, ne moraju strahovati pri prelasku granice. Osvrnuo se i na posljednju aferu oko navodnog praćenja novinara i glavnog državnog odvjetnika i rekao da od Unutarnje kontrole do petka očekuje rezultate

Ministar Ranko Ostojić danas je, zajedno s dvojicom kolega, objavio svoj ratni put pri objavi Registra branitelja.

'Treba razlikovati one koji zaista jesu bili na frontu i one koji su se uvukli na taj popis. Prije svega smatram da je to čast i da se nitko ne treba bojati da bude na popisu koji je častan i koji kaže da si radio ono što se, prije svega, od tebe očekuje, a to je da, ako voliš svoju domovinu, onda si je spreman i braniti', rekao je Ostojić. U tom smislu Ostojić poručuje braniteljima da nema razloga za strah prilikom prelaska granice sa susjedima.

'Ja mislim da ta stvar, s obzirom na one podatke koji jesu objavljeni, nikome ne može stvarati probleme', rekao je Ostojić.

Osvrnuo se i na posljednju aferu oko navodnog praćenja novinara i glavnog državnog odvjetnika i rekao da od Unutarnje kontrole do petka očekuje rezultate.

'Moja obaveza je bila, kao što sam i obećao, osigurati da Unutarnja kontrola izvrši provjeru navoda koji su objavljeni u jednom dnevnom listu. Vjerujem da ćemo do petka imati rezultate te unutarnje kontrole. Ono što načelno mogu reći da takav način postupanja - da se pravdate eventualno nalogom državnog odvjetnika, a onda radite što vas je volja - u jednom demokratskom društvu ne može biti prihvatljiv', smatra ministar unutarnjih poslova.


Kada pogleda unatrag godinu dana, Ostojić kaže da je zadovoljan postignutim. No ispali su neki kosturi iz ormara.

'Mislim da ih i sami vidite. Nažalost, tako je, ali nisam želio toliko o njima toliko pričati niti se koncentrirati na njih. Nailazimo dnevno na situacije u kojima smo pronašli da nam je sustav inficiran ljudima koji su spremni odavati policijske tajne. Njih je netko primio, stavio i tvrdio za njih da su profesionalni kadrovi. S druge strane treba uzeti u obzir da, kada pogledate dugove koji su nam bili ostavljeni i sve ostalo, nije bilo jednostavno preuzeti taj resor', izjavio je Ostojić. Ministar unutarnjih poslova priznaje da su policajci ti koji su odavali službene tajne, a u tom su smislu uhićenja, ali i afera oko lažnih policijskih diploma poprilično naštetili njegovom resoru.

'Istina je da je to sigurno naštetilo policijskom radu. Naime, treba se suočiti s činjenicom da su najvažnije policijske akcije, planovi i analize bili u rukama krim miljea. S druge strane, potpuno podržavam sve aktivnosti koje je policija odradila. Upravo oni 'good guys' koji su u policiji to odradili gdje su spriječili takve', rekao Ostojić

Do petka ministar očekuje i rezultate Unutarnje kontrole oko postupanja policije nakon utakmice Zelina - Hajduk. Rekao je da zbog toga nema zaštitu, ali priznao da je ima otprije.

'Neki zločesti su krenuli s pričom da nakon te utakmice imam zaštitu od Torcide. Kao prvo, nije pošteno prema Torcidi, navijačkoj skupini, generalizirati i kazati da ona prijeti ministru unutarnjih poslova ili, još gore, njegovoj obitelji. Ja zaštitu imam od one prethodne, već zaboravljene kratke afere od tri dana, a zvala se Watergate', ističe Ostojić.

Ministar je od Ravnateljstva policije zatražio i informacije o napadu na suprugu vukovarskog gradonačelnika. Rekao je da su se i visoki dužnosnici iz Ravnateljstva uključili u rješavanje tog slučaja te da se na tome intenzivno radi. Osvrnuo se i na pronalazak posmrtnih ostataka Antonije Bilić i rekao da je unutarnja kontrola pokazala da je istraga, na koju je potrošen milijunski iznos, bila napravljena po pravilima struke.

Ostojić je prokomentirao i novi prekršajni zakon koji stupa na snagu 1. siječnja, a koji donosi novine po pitanju plaćanja kazni koje, ako se plate na licu mjesta, mogu biti umanjene. Otkrio je da će se sve moći platiti i karticama.

'Policajci će upotrebljavati POS uređaje. Od rujna smo već krenuli s pilot projektom i preko 500 tisuća kuna je naplaćeno na taj način. To ne ide na ruku bogatima, to ide na ruku svima - svi imaju kartice', pojasnio je Ostojić.