RECENZIJA

Obiteljske muke divovske hobotnice

01.04.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Ignoriramo li pitanje što odrasla žena radi u braku sa hobotnicom, pred sobom imamo dirljivu i blago poremećenu obiteljsku priču o vrlo dragom glavonošcu

Nakon moje recenzije Jazzpunka dobio sam pokoju opasku od svojih dopisnika. Naime, opazivši moje filozofiranje na temu teške spojivosti gameplaya i humora, javili su mi da bih trebao komentirati igru sličnih ciljeva i impliciranih svjetonazora, Octodad: The Dadliest Catch.

 

 

 

 

Počnimo odmah s punim priznanjem. Nikad nisam zaigrao prvog Octooca, što bi moglo uznemiriti one puriste koji smatraju da je potrebno iskusiti čitavu sagu kako bi se o njoj donijelo mišljenje. Iako sam i ja sklon takvom holističkom pristupu franšizama, u ovom slučaju radi se o igri koja ne očekuje od vas nikakvo predznanje, što odgovara formatu samodostatnih epizoda sitcom serija koje igra parodira.

 

 

 

 

Igra vas, dakle, stavlja u morski plavo odijelo Octodada, hobotnice koja je na tajnom zadatku da infiltrira ljudski rod. U ovom nastavku, Octa zatičemo na njegovom vlastitom vjenčanju, gdje se upoznajemo s neortodoksnim kontrolama. Nakon par lakših izazova, sekvenca završava sa sudbonosnim “Da”. Iza toga slijedi jedan vremenski skok, vjerojatno zato što developeri misle da prosječni igrač nije spreman za tako iznenadni susret s pikantnijim detaljima japanskih erotskih sadržaja, te se igra vraća u obiteljski dom našeg protagonista. Na Octov užas, obitelj odlučuje da je vrijeme da skoknu u obližnji akvapark. Tamo ih slijedi kuhar Fujimoto, koji si je za cilj uzeo posluživanje Octa u obliku “srednje skupog sušija”, te tako počinje naša avantura.

 

 

 

 

Prvi dojam koji igra usađuje je nevjerojatno zarazan. Octa se pokreće s dvije odvojene tipke (bilo na mišu ili gamepadu) koje predstavljaju njegove noge, a pritiskom jednog gumba se prebacuje u pokretanje jednog pipka koji služi kao ruka. Tako se svaki detalj Octovog kretanja nalazi pod vašom kontrolom i prvi put kada se zateknete kako očajnički pokušavate natjerati hobtnicu da se kreće poput čovjeka je, blago rečeno, očaravajuć. To u akciji neodoljivo podsjeća na kultni QWOP ili nedavni Surgeon Simulator 2013 i zabavno je na sličan nadrealan način. Octodad je puno lakša igra od gore navedenih naslova, što ju čini pristupačnijom, ali stvara i određene probleme. Naime, dok je olakšavanje osnovnih stvari poput kretanja dobra ideja u igri s radnjom i većim brojem izazova, Octodad i same izazove čini prilično laganim. To znači da se, poput Jazzpunka, uglavnom drži nade da će biti dovoljno smiješan da zadrži pažnju.

 

 

 

 

Glavno pitanje je, dakle, uspijeva li u tome? Pa, mora se priznati da uradak na zanimljiv način dekonstruira ludološku disonancu koja izvire iz intrinzičnog apsurda svođenja kinestetički kompleksnog na estetski jednostavno, pa će kritičko oko uživati u suprotstavljanju ortodoksnog i normiranog sa svakodnevnim i prirođenim. Drugim riječima, zabavno je gledati kad hobotnica padne preko stola. Problem je, kao što sam već spomenuo u recenziji Jazzpunka, što je igrivost prirodno puna ponavljanja i nema tog vica koji će ostati smiješan ako ga developeri namjeravaju ponoviti tridesetak puta. Octodad je imao priliku zaobići taj problem - vješt dizajn zagonetki mogao je očuvati gameplay nakon što se istrošio početni humor, ali to se nažalost ne događa. Svi izazovi su vrlo jednostavni i svode se na puko savladavanje neposlušnih pipaka.

 

 

 

 

Šteta je to, posebno kada se uzme radnja, koja je zabavan obrat na uobičajenu sitcom shemu gdje tata obitelji upada u nevolje koje si je sam zakuhao, a svijet u kojem je sve smješteno je simpatičan i smiješan. Zajedno s predivno izvedenim dijalogom našeg protagonista, to donekle popravlja dojam, ali nije dovoljno razrađeno da bi potpuno skrenulo pažnju s repetitivnosti gameplaya.

 

 


 

Ne mogu reći da ova igra nema publiku - ovo je jedan od rijetkih naslova koji bi mogao zadovoljiti fanove fizikalnog humora, a savršen je i za mlađeg gamera u vašem životu. Za sve ostale, preporučam oprez. Srećom, pošto je prvi nastavak igre trajno dostupan na stranici developera za nisku cijenu od 0 kuna, vrlo je lako isprobati je li ovaj naslov vrijedan vaše pažnje, pa ako vam je išta dosad spomenuto privuklo pažnju, to može biti rješenje za vas.

 

 

Ime: Octodad Deadliest Catch
Developer: Young Horses
Žanr: Akcijska avantura
Platforme: PC, PS4