KRITIKE IZ SRBIJE

Obitelji žrtava Oluje traže istinu o nestalima

02.08.2013 u 17:58

Bionic
Reading

Predsjednik povjerenstva vlade Srbije za nestale Veljko Odalović istaknuo je u petak da su procesuiranje zločina počinjenih u 'Oluji', rješavanje statusa nestalih i stvaranje uvjeta za povratak izbjeglih Srba neophodni za rasterećenje odnosa Hrvatske i Srbije

Odalović je na tiskovnoj konferenciji udruga obitelji nestalih i poginulih osoba u Beogradu sugerirao da Hrvatska 'mora angažirati mnogo više resursa' koji će pridonijeti rješavanju problema nestalih.

'Veliki broj nestalih najteža je posljedica svih ovih dešavanja. To je nešto što obitelji trajno uznemirava i one ne mogu živjeti normalnim životom', rekao je Odalović i ocijenio da je rješavanje sudbine nestalih sve teže jer ima 'sve manje informacija'.

Obitelji poginulih i nestalih u operaciji Oluja 1995. uputile su danas poziv vladi Hrvatske da ubrza utvrđivanje sudbine nestalih i procesuiranje odgovornih za ratne zločine i njihovih počinitelja.

Na tiskovnoj konferenciji u Beogradu, u povodu 18. obljetnice akcije Oluja, predsjednik udruge obitelji nestalih i poginulih osoba 'Suza' Čedomir Marić istaknuo je da predstavnici hrvatskih vlasti rade na principu 'kreni-stani', ilustrirajući to podatkom da su samo u veljači 2013. godine 23 obitelji pozvane u Zagreb radi identificiranja i da se otad 'ništa nije desilo'.

Prema izvješću beogradskih elektroničkih medija, Marić je ovogodišnju obljetnicu 'Oluje' nazvao 'punoljetstvom tuge i traganja obitelji za svojim najdražima'.

Predstavnici obitelji nestalih i poginulih podsjetili su da se i dalje vodi istraga ubojstava u domu za hendikepirane osobe u Dvoru na Uni, kao i identificiranje posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Srba ubijenih u tom gradu.

Udruga 'Suza' navodi kako je u operaciji 'Oluja' poginulo više od 1.600 Srba, da je na popisu nestalih oko 2.000 osoba, a od 1.010 ekshumiranih posmrtnih ostataka identificirane su 704 osobe.