STALJINOV POKOLJ

Obitelji žrtava Katina ne traže odštetu

29.11.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Obitelji poljskih časnika ubijenih 1940. u Katinu nikad nisu i neće zatražiti financijsku odštetu od Rusije, rekla je u ponedjeljak potpredsjednica Saveza obitelji Katina Krystyna Brydowska

U petak je donji dom ruskog parlamenta (Duma) priznao da je pokolj tisuća poljskih časnika, počinjen 1940. u Katinu, naredio tadašnji sovjetski vođa Josif V. Staljin

To je prvo tako jasno službeno priznanje odgovornosti zločina što ga je počinio sovjetski režim.

'Ne očekujemo da Rusija isplati odštetu. Nema cijene za smrt supruga, oca, brata', rekla je Brydowska (74), kojoj je otac među žrtvama Staljinove naredbe.

Brydowska je time komentirala izjavu predsjednika poljske oporbe Jaroslawa Kaczynskog koji je poručio da bi Rusija trebala obeštetiti obitelji žrtava te je najavio da će o tome razgovarati poljski predsjednik Bronislaw Komoroswki s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom koji će 6. prosinca posjetiti Varšavu.

Savez obitelji Katyna drži rezoluciju Dume 'iznimno važnom' i sada očekuje da Rusija ispuni obećanje i rasvijetli sve okolnosti pokolja.

Od 22.000 vojnika nestalih 1940. još je nepoznata sudbina njih nekoliko tisuća.

Poljake ja zarobila Crvena armija koja je okupirala dijelove Poljske u rujnu 1939. temeljem njemačko-sovjetskog pakta. Poljaci su smaknuti kod Katina i Mednoje u Rusiji te kod Harkova u Ukrajini.

Desetljećima je SSSR zločin pripisivao nacistima sve dok posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov nije priznao odgovornost svoje zemlje.