PREDSJEDNIK BIJESAN ZBOG NAFTE

Obama: Želim znati čije stražnjice treba isprašiti!

08.06.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Čišćenje nafte s površine mora u Meksičkom zaljevu trajat će mjesecima, a saniranje okoliša i staništa životinja i godinama, upozorio je jučer Bijelu kuću zapovjednik obalne straže Thad Allen

Prošlo je 49 dana od eksplozije bušotine Deepwater Horizon, a ekipe koje se bore s ekološkom katastrofom javljaju da ona usmrćuje sve više životinja. Naftom je dosad zagađeno 200-tinjak kilometara obale, a mrlja se razdijelila u više manjih promjera od nekoliko desetaka metara do nekoliko kilometara, rekao je Allen.

Stručnjaci ističu da bi ljudi koji rade na čišćenju bez odgovarajuće zaštite mogli imati dugoročne zdravstvene probleme.

Naftna kompanija British Petroleum uspjela je postaviti kupolu na odrezani dio cijevi na dubini od 1500 metara oko 65 kilometara od obala Louisiane. BP je njome u nedjelju prikupio oko 11.100 barela sirove nafte, odnosno oko 700 barela više nego prijašnjih dana, a plan mu je povećati prikupljanje na 20.000 barela. Međutim, istjecanje se neće potpuno zaustaviti sve dok kompanija ne probuši pomoćne rupe kroz koje će u bušotinu ubrizgati mulj i beton, što će vjerojatno potrajati do kolovoza, rekao je Allen.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je BP da ne škrtari na odštetama koje je dužan platiti zajednicama pogođenim katastrofom. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je u ponedjeljak da je predsjednik zatražio da se iznos odštete poveća sa sadašnjih 75 milijuna dolara. Naime, prema zakonu koji mnogi smatraju zastarjelim, sve iznose veće od toga dužan je pokriti tzv. Oil Spill Liability Trust Fund. Američki su zastupnici krajem svibnja učetverostručili poreze kojima se fond puni s osam centi na 34 centa po barelu.

Obama je stao u obranu reakcije svoje administracije na katastrofu rekavši za NBC da je održavao sastanke sa stručnjacima 'da bi saznao čije stražnjice treba isprašiti'.

'Ja ne sjedim razgovarajući sa stručnjacima na nekakvim školskim seminarima. Razgovaram s njima zato što oni imaju najbolje odgovore na pitanje čije bih stražnjice trebao isprašiti', rekao je Obama u emisiji Today

Međutim, frustracije ugroženog stanovništva rastu s gubicima koje trpe zbog katastrofe. Agent za nekretnine na otoku Dauphin u saveznoj državi Alabami upozorio je Bijelu kuću da je BP lokalnom stanovništvu platio tek oko 5000 dolara odštete po glavi. Objasnio je da tvrtke poput njegove posuđuju novac da bi pokrile svoje troškove i preživjele.

Stručnjaci iz Instituta za istraživanje morskih sisavaca tvrde da će nafta i kemikalije za čišćenje imati strašan i dugotrajan učinak na životinje, osobito na obali i močvarnim priobalnim područjima, staništima mladih riba i rakova. Kroz hranidbeni lanac njih će konzumirati sve veće ribe i sisavci poput dupina. 'Konačno će dupini postati ono što su kanarinci u rudnicima. Promatrajući njih moći ćemo pratiti utjecaj na okoliš. Ono što će se njima dogoditi u konačnici će se dogoditi i nama', rekao je Moby Solangidirektor Instituta.

Stanovnici pogođenih područja također upozoravaju da ribari koje je BP angažirao za čišćenje rade bez maski za disanje. Neki od njih sumnjaju da ih kompanija ne želi koristiti jer bi time priznala koliko su nafta i kemikalije stvarno štetni.

Obama najavljuje 'isprašivanje stražnjica'