SUNITSKA POTPORA

Obama želi sa zaljevskim saveznicima intenzivirati borbu protiv ISIL-a

21.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama sastaje se danas, u ozračju nepovjerenja sa Saudijskom Arabijom, s vladarima Zaljeva u nadi da će ih jače uključiti u borbu protiv Islamske države

Predsjednik SAD-a morat će pojasniti svoju politiku sunitskim saveznicima (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Kuvajt, Oman, Katar), kojima nije sjelo američko otvaranje iranskom šijitskom suparniku niti njegove riječi o potrebi suradnje susjedstva s Teheranom


Uz napredak zabilježen zadnjih mjeseci protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, zahvaljujući podršci zračnih napada međunarodne koalicije predvođene SAD-om, Obama želi ubrzati ritam napada na džihadiste koji su u defanzivi.

SAD je upravo objavio raspoređivanje gotovo 220 dodatnih vojnika i borbenih helikoptera kao podršku iračkim snagama, posebice u ponovnom osvajanju Mosula, drugog grada u zemlji, koji je u rukama ISIL-a od lipnja 2014.

No Washington želi staviti naglasak i na nužnu rekonstrukciju gradova preuzetih od džihadista, poput Ramadija, zapadno od Bagdada.

U srijedu je američki ministar obrane Ashton Carter pozvao naftom bogate države da se više uključe u Iraku, ne samo vojno, kao što su to učinili Rijad i Abu Dabi, nego i politički i gospodarski.

'Sunitska potpora' rekonstrukciji bit će 'ključna' da se zajamči definitivna pobjeda protiv džihadista, istaknuo je Carter, također prisutan u Rijadu. SAD računa i na saveznike u Zaljevu u rješavanju sukoba koji razdiru regiju, u Jemenu i Siriji.