DRŽAVNOST NA ČEKANJU

Obama zaustavio priznanje Palestine

11.09.2012 u 13:25

Bionic
Reading

SAD je u ponedjeljak izrazio protivljenje kandidaturi Palestine za status države nečlanice UN-a, što je dio plana koji palestinski predsjednik Mahmud Abas krajem rujna kani predstaviti pred Općom skupštinom svjetske organizacije

'Ponovno jasno kažemo: smatramo kako je jedini realan način da Palestina postane država putem izravnih pregovora s Izraelcima', rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland dodavši kako je Washington 'kontaktirao s predsjednikom Abasom'.

Amerika se oduvijek zalaže za izravne izraelsko-palestinski mirovne pregovore o ovom pitanju. Oni su prekinuti nakon rujna 2010., a međunarodna zajednica i dalje vrši pritisak na obje strane kako bi se ponovno sastale za pregovaračkim stolom.

'Intenzivno, preko Kvarteta za Bliski istok (UN, SAD, EU, Rusija) i izravno radimo s Izraelcima i s Palestincima kako bismo ih nastavili poticati da nastave pregovore', rekao je Nuland. 'No sve što mi možemo je poticati ih za pregovarački stol, ali ih ne možemo prisiliti. Na njima je da odluče raditi na miru', upozorila je.