ANALIZA

Obama sve bliži izbornoj katastrofi

08.09.2010 u 16:35

Bionic
Reading

Ako se ne dogodi čudo, Barack Obama će doživjeti izborni debakl u studenome jer nitko neće moći kazati da poraz Demokratske stranke i gubitak većine, najvjerojatnije u oba doma američkog parlamenta, nije i znak osude predsjednikove politike

Predsjednik sve više slabi, a oponenti su svakim danom sve jači (i radikalniji). Ekonomska je panorama još uvijek siva i Obama se, 55 dana prije izbora, pokazuje kao netko tko ne zna ili ne može izbjeći poraz demokrata.

Ovog ponedjeljka, u povodu američkog dana radnika, u govoru održanom u Milwaukeeju, Obama je pokazao veliku energiju i obećao braniti svoju politiku bez odmora do samih izbora. Ipak, ankete pokazuju da se to čini izgubljenom bitkom i, što je za njega gore, da će stvaranje drugačije političke klime u zemlji dovesti do Obaminog poraza na idućim predsjedničkim izborima 2012.

Ankete, kako prenose The Washington Post i televizijska mreža ABC, pokazuju da Obama uživa podršku tek 45 posto glasačkog tijela, a da više od 60 posto građana smatra kako zemlja ide u krivom smjeru. Republikanci, manje-više, svugdje imaju između 10 i 15 posto više glasova od demokrata.

Savjetovanje političkih analitičara održano prošle nedjelje u Washingtonu pokazalo je uvjerenje da će republikanci osvojiti novih 50 mjesta u Donjem domu. U Senatu, republikanci će lako dobiti potrebnih 60 mjesta kako bi mogli opstruirati Bijelu kuću, koja će se tada naći, ako se potvrde ova očekivanja, u nemogućoj situaciji.


Tko je, moramo se i to pitati, zapravo odgovoran za ovakvo stanje duha kod glasača? Što se sve dogodilo da Obama izgubi golemu prednost i popularnost koju je imao kada je postao predsjednikom? Bijela kuća za sve optužuje ekonomsku krizu naslijeđenu od Busheve administracije pa se nada da će, kada padne postotak nezaposlenih (sada ih je 9,6 posto), porasti i popularnost predsjednika Obame.

Ali je problem u tomu što ekonomisti ne predviđaju tako brzo i efektno poboljšanje ekonomske situacije, ponajmanje ususret parlamentarnih izbora, pa tako ni u pogledu stanja oko predsjedničkih izbora, stoga se Obami loše piše. Kažu da se njegovi govori stalno ponavljaju da nema svježih ideja. Situacija je tako loša da bi za njega danas ponovno glasalo samo 28 posto bijelaca. Ekstremna desnica je pritom uspjela je u nečemu strašnom - da politički nepismena populacija povjeruje, njih 18 posto, kako je Obama musliman.

Izgleda, i to je ono najlošije, da nitko oko Obame ne pokazuje znanja i vještine da promijeni predsjednikovu sliku nabolje. Obama gubi političku inicijativu, kredibilnost i dobar glas.

Istina jest da je imao loše trenutke. I ako ga uspoređujemo s drugim predsjednicima, ni Ronald Reagan ni Bill Clinton nisu imali veću popularnost od njega u istoj fazi mandata. Istina je i to da se neke slabosti koje se pripisuju Obami više tiču njegove podijeljene stranke, koja ističe ili ima loše kandidate.

Mora se priznati i to da je nasljeđe Busha, i ekonomsko, ali i vojno, bilo puno gore nego što je sam Obama očekivao. Ali morao je sa svim tim računati i ne može se smatrati nevinim jer on je odgovoran za politiku, za vladu i za suradnike koje si je odabrao.

Nobelovac Paul Krugman
ističe nedovoljnu snagu kojom je Obama krenuo u ekonomsko oživljavanje nacije. Trebalo je više ulaganja. Građani, međutim, ljuti su na visinu javne potrošnje. Čak 35 posto ispitanih od strane The Wall Street Journala smatra da je sve krenulo nizbrdo zdravstvenom reformom (što jest argument desnice), dok 28 posto ispitanih tu reformu smatra uspješnicom Obamina programa.

Obama će i ovog tjedna najaviti nekoliko ekonomskih poteza. Neke već i najavljuje, sve kako bi pomogao stranci na izborima u studenome, ali predsjednik mora znati gledati u budućnost i pripremiti se za vrlo vjerojatan poraz. Čekaju ga još dvije vrlo teške godine mandata.