robert hur

Posebni tužitelj: Biden pogriješio s povjerljivim dokumentima, neće biti optužen

08.02.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden pogrešno je postupio kada je sa sobom ponio povjerljive dokumente o američkom ratu u Afganistanu i o drugim pitanjima nacionalne sigurnosti napustivši mjesto potpredsjednika 2017., no neće biti optužen, prema izvješću posebnog tužitelja objavljenom u četvrtak

Među dokumentima se nalazi rukom pisan dopis namijenjen tadašnjem predsjedniku Baracku Obami iz 2009. u kojem se izražava protivljenje planiranom porastu broja vojnika u Afganistanu kao i rukom pisane bilješke o obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj sigurnosti, utvrdio je u izvješću posebni tužitelj Robert Hur.

Biden je piscu svojih memoara, kad su u veljači 2017. razgovarali u iznajmljenoj kući u Virginiji, rekao da je "upravo pronašao sve povjerljive stvari na donjem katu", prema izvješću, u kojem se tvrdi da bi taj razgovor bio najbolji dokaz za podizanje optužnice protiv predsjednika.

No, Hur je istaknuo nekoliko razloga zašto to nije učinio, uključujući činjenicu da je Biden dokumente možda odnio kada je još uvijek bio potpredsjednik i kada je još uvijek imao ovlasti čuvati takve dokumente.

Posebni tužitelj je kazao da se Bidena ne bi optužilo ni kada ne bi postojala dugogodišnja politika ministarstva pravosuđa kojom se ne podižu optužnice protiv predsjednika koji je na vlasti.

Članovi Bidenovog pravnog tima su pronašli povjerljive dokumente u uredu Bidenovog think tanka u Washingtonu i u njegovoj rezidenciji u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

Bidenov glavni suparnik na izborima u studenom, bivši predsjednik Donald Trump, suočava se s 40 točaka savezne optužnice jer je zadržao visoko osjetljive dokumente o nacionalnoj sigurnosti na svom imanju na Floridi nakon što je izgubio vlast 2021. i zato što je ometao napore američke vlade da ih vrati.

Premda postoje sličnosti između dva slučaja, također ima i bitnih razlika.

Bijela kuća je rekla da su Bidenovi odvjetnici pronašli manji broj povjerljivih dokumenata, koje su potom predali.

Trump je to odbijao učiniti dok u FBI-jevom pretresu njegovog doma nije pronađeno 100 povjerljivih dokumenata, zbog čega su Trump i dvoje zaposlenika na njegovom imanju Mar-a-Lago optuženi za ometanje pravde.

Hurovo izvješće i njegova odluka da ne podigne optužnicu će vjerojatno dovesti do optužbi Trumpa i njegovih republikanskih saveznika o dvostrukim standardima.

Trump je optužen nakon što su tužitelji rekli da je mjesecima odbijao predati kutije koje su sadržavale predsjedničke dokumente koje je odnio na svoje imanje te ih je skrivao nakon što je američka vlada zatražila njihov povrat. Tužitelji tvrde da je u FBI-jevom pretresu njegovog doma u kolovozu 2022. pronađeno više od 100 dokumenata s oznakom "povjerljivo".

Trump se izjasnio kao nevin te je optužio tužitelje da su politički motivirani. Suđenje je zakazano za svibanj, ali će vjerojatno biti odgođeno.