BUSHEVA RETORIKA

Obama: SAD moraju obnoviti borbu protiv al-Kaide

11.09.2009 u 22:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je, položivši vijenac na obilježavanju osme godišnjice napada na SAD 11. rujna obećao kako Sjedinjene Države nikad neće posustati u progonu al-Kaide, pozvavši Amerikance da podupru rat u Afganistanu

'Obnovimo svoju odlučnost protiv počinitelja ovog barbarskog čina, koji i dalje kuju zavjere protiv nas. Nikad nećemo posustati kad je obrana zemlje u pitanju', rekao je Obama na svečanosti u spomen žrtvama napada na Pentagon.

Istaknuo je kako će najsnažnije oružje protiv terorista biti obnovljeni osjećaj zajedničkog cilja u narodu.'Sjetimo se kako smo se svi skupili, kao jedan narod, kao Amerikanci, ujedinjeni ne samo u boli, nego i u odlučnosti da se podupiremo i zaštitimo zemlju koju volimo', rekao je Obama.

'Nikad se nećemo pokolebati u progonu al-Kaide i njihovih ekstremističkih saveznika', rekao je Obama prije nego što će položiti vijenac pred spomen-obilježjem poginulima u napadu na Pentagon prije osam godina. U udaru zrakoplova American Airlinesa, na letu 77 iz washingtonske zračne luke Dullesa, u zgradu Pentagona poginulo je 125 ljudi na zemlji, 59 putnika i pet otmičara.

Obama je sa suprugom Michelle dan započeo minutom šutnje na Južnoj tratini Bijele kuće točno u 8.46, trenutku kad je, po američkom vremenu, prvi zrakoplov udario u neboder Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna 2001.

Pripadnici al-Kaide tog su dana oteli četiri putnička zrakoplova, zabivši se s dvama u nebodere WTC-a u New Yorku, jednim u Pentagon i jednim u polje u Pennsylvaniji, na što su bili primorani zbog nastojanja putnika i posade da preotmu kontrolu zrakoplova iz njihovih ruku. Ukupno je poginulo oko tri tisuće ljudi.

Memorijalna služba u New Yorku, kao i one u Washingtonu i Shanksvilleu u Pennsylvaniji, održane su po tmurnom i kišovitom vremenu, a članovi obitelji poginulih u WTC-u morali su se pred kišom skloniti u šatore kako bi se moglo nastaviti čitanje naglas imena onih više nema.

George W. Bush, koji je rat u Afganistanu poveo kao izravan odgovor na napade od 11. rujna, prvi se put na dan komemoracije oglasio kao bivši američki predsjednik, iskazavši u pisanoj poruci, u svoje i u ime supruge Laure, 'počast svima koji nas dragovoljno štite i šire slobodu' - policiji, vojsci, obavještajcima i agentima NSA.

'Na ovaj dan, obnovimo svoju odlučnost da spriječimo zlo da se ne vrati na naše obale', poručio je Amerikancima Bush u izjavi. No ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako se prioriteti Amerikanaca mijenjaju i kako ih terorizam više ne brine. Gallupovo istraživanje iz lipnja pokazalo je da tek 1 posto ispitanika smatra terorizam najvećim problemom SAD. Zato ubrzano kopni potpora Amerikanaca ratu u Afganistanu, koji traje već punih osam godina i u kojem ni Amerikancima ni njihovim saveznicima ne ide prema planovima.

Obama, koji je u sklopu nove afganistansko-pakistanske strategije za uništenje al-Kaide i njihovih saveznika talibana, naredio da se u Afganistan pošalje dodatnih 21 tisuću američkih vojnika, pokušava podići razinu potpore Amerikanaca tom ratu.

No, kako sad stvari stoje, to će mu biti vrlo teško ostvariti, jer i u samoj Bijeloj kući postoje oprečna mišljenja o potrebi daljnjeg povećavanja broja američkih vojnika pa bi očekivani zahtjev zapovjednika američkih snaga u Afganistanu za još nekoliko tisuća novih vojnika mogao u Kongresu naići na protivljenje ne samo oporbe, već i Obaminih Demokrata.