ZAOKUPLJENA BEZOPASNIM

Obama oduševljen s Hillary Clinton, analitičari baš i ne

29.12.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton, koja se idućeg tjedna treba vratiti na posao nakon bolesti, u siječnju odlazi s dužnosti nakon dobro odrađene četverogodišnje službe kojom je uspjela Americi vratiti ugled, izvješćuje američki javni radio NPR pozivajući se na ocjene analitičara

Philippe Reines, glasnogovornik državne tajnice, rekao je da će se ona idućeg tjedna vratiti na posao nakon bolesti koja je početkom prosinca počela želučanom virozom i dehidracijom, zbog čega se onesvijestila, pala i pretrpjela potres mozga.

Clinton je odsutna od 13. prosinca, a zbog bolesti je morala otkazati putovanja i svjedočenje pred američkim Kongresom o napadu na konzulat u Libiji u kojem je ubijen američki veleposlanik.

Nedavno je na prijemu za diplomate predsjednik Barack Obama hvalio rad svoje ministrice vanjskih poslova nazivajući je 'neumornom i izvanrednom' dužnosnicom koja je 'na putu bila više od 400 dana i prešla gotovo milijun milja'

Ona je jedan od najboljih državnih tajnika u američkoj povijesti, vratila je Americi vjerodostojnost u svijetu te doprla do srca običnih ljudi u najudaljenim dijelovima svijeta, rekao je Obama.

Fouad Ajami iz ustanove Stanford's Hoover ne dijeli takvo oduševljenje i spominje ponajprije stanje u Siriji. Clinton je 'smatrala da državni tajnik postaje svjetska ikona', kaže Ajami i navodi da je ona zapravo 'pokrivala' Obamu koji 'nije učinio ništa u vezi sa Sirijom već je tu državu prepustio njoj'.

Priznaje da je dio problema u tome što se vanjska politika vodi u Bijeloj kući umjesto u State Departmentu. I Aaron David Miller, potpredsjednik Međunarodnog znanstvenog centra 'Woodrow Wilson', smatra da je Obama bio 'glavni kočničar' koji je za sebe zadržao 'velika' pitanja vezana uz nacionalnu sigurnost, rat, mir, velike strategije i nije državnoj tajnici ostavio puno manevarskog prostora.

Ona se zato usredotočila na 'planetarni humanizam', a to su ženska pitanja, okoliš, mediji, internetske slobode, ukratko, 'pitanja koja, iako su vodeća u 21. stoljeću, nisu strašno opasna', smatra Miler.

Hillary Clinton nije zasad objavila ništa o svojim planovima za budućnost, no ako odluči natjecati se za predsjednicu SAD-a na izborima 2016, njezina služba državne tajnice bit će joj velik ulog.

Njezin doprinos američkoj vanjskoj politici je 'golem', ističe Vali Nasr, dekan Škole za napredne međunarodne studije pri sveučilištu 'John Hopkins' u Washingtonu.

Nasr drži da je Clinton vratila ugled Americi i da je uspješno birala pitanja koja su presudno važna. Njezinom su zaslugom spašeni američko-pakistanski odnosi od pada u ponor. Također će se pamtiti njezin povijesni posjet Mianmaru, uvjeren je Nasr.

Clinton je odigrala ključnu ulogu u međunarodnoj akciji u Libiji, no zasad je uspjela izbjeći velike kritike za napad na Bengazi u kojem su uz američkog veleposlanika ubijena još tri američka državljana u rujnu.