17 SVJETSKIH SILA

Obama najavio forum velikih svjetskih sila o klimi

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2009 12:57
  • Objavljeno 29.03.2009 u 12:57
OBAMA

OBAMA

Izvor: Reuters / Autor: -

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u subotu osnivanje foruma energije i klime koji bi uključivao 17 velikih svjetskih sila koje će se sastati u Washingtonu krajem travnja prije summita u srpnju u Italiji, prema priopćenju Bijele Kuće.

Zadatak foruma je olakšati dijalog najrazvijenijih i zemalja u razvoju, pomoć u stvaranju potrebnih političkih uvjeta za postizanje rezultata u pregovorima o klimatskim promjenama u UN-u prosincu u Kopenhagenu, precizira američko predsjedništvo.

Forum će se baviti i napredovanjem konkretnih istraživanja inicijativa i trgovinskih partnerstva kako bi se povećalo korištenje vlastitih energija i smanjila emisija plina s učinkom staklenika.

Pripremni sastanak će se održati u State Departmentu u Washingtonu 27. i 28. travnja i na njemu će sudjelovati predstavnici 16 preostalih najvećih ekonomija i glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Ki-moon.

Summit šefova država održat će se na Sardiniji u srpnju, dodaje se u priopćenju.

Sastanak Konvencije UN-a o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u prosincu treba omogućiti zaključivanje novog sporazuma koji bi se nadovezao na prvu fazu protokola iz Kyota koja istječe krajem 2012.

Prvi krug pregovora počinje u nedjelju u Bonnu pod okriljem UN-a gdje željno očekuju Sjedinjene Države. Bivši američki predsjednik George W. Bush nije želio ratificirati sporazum iz Kyota.

Predsjednik Obama je nekoliko puta izjavio da je spreman na sustav prodaje prava ispuštanja ugljičnog dioksida, koja je snazi u Europskoj uniji.

U Bonnu razvijene zemlje moraju precizirati koliko su spremne smanjiti svoje emisije plina s učinkom staklenika do 2020. u odnosu na 1990., kao i dugoročno, do 2050. Po prvi puta su se i zemlje u razvoju pozvane angažirati protiv povećanja njihovih emisija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi