FILM O AMERIČKOM PREDSJEDNIKU

Obama je bio živahan momčić

01.07.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Svjetska premijera filma 'Obama Anak Menteng' (Mali Obama), indonezijskog scenarista i redatelja Damiena Dematre, održana je u srijedu u kinu fX u Jakarti pred oko 200 uzvanika među kojima je bio i američki veleposlanik u Indoneziji Cameron Hume

Obamu glumi 12-godišnjag Hasan Faruq Ali, američki državljanin koji živi u Indoneziji i koji je morao prikazati kulturalni šok koji je američki predsjednik doživio dok je boravio u toj azijskoj zemlji između 1967. i 1971. godine.

'Moj cilj je promovirati moć snova i pluralizam', izjavio je redatelj Dematra koji je kazao da je namjerno izbjegao snimiti kontroverzne scene poput one u kojoj mladi Obama proučava Kur'an okrenut prema Meki jer bi onda film mogli zloupotrijebiti politički neprijatelji Baracka Obame.

Barry Obama, kako su prijatelji nazivali sadašnjeg predsjednika SAD-a u Indoneziji, bio je vrlo živahan momčić, pa u filmu ima scena i fizičkog nasilja koji su obilježili Obamin pubertet.

Jakarta je postala prvi grad na svijetu u kojem je Obami podignut spomenik, ali zbog mnogih prosvjeda morao je biti uklonjen s javne površine i preseljen u unutrašnjost škole koju je pohađao Obama.

Zbog političkih i osobnih razloga, američki je predsjednik već dva puta odgodio planirani put u Indoneziju.