PITAJ I PROGOVORI

Obama će podržati homoseksualce u vojsci

11.10.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u subotu ukidanje važeće politike prema homoseksualcima u vojsci koja se opisuje sloganom 'ne pitaj, ne govori'

U govoru koji je održao na gala-večeri najveće skupine za zaštitu prava homoseksualaca u SAD-u, Obama je, osim ukidanja zabrane služenja u vojsci deklariranim homoseksualcima, obećao i da će zaustaviti donošenje zakona o obrani braka, kojim se želi zaustaviti priznavanje homoseksualnih brakova u saveznim državama.

'Ja ću okončati politiku 'ne pitaj, ne govori', to je obveza koju preuzimam', rekao je Obama govoreći pred oko tri tisuće homoseksualnih aktivista na donatorskoj večeri organizacije Human Rights Campaign u Washingtonu, koja se bori za veću društvenu ravnopravnost homoseksualaca.

'Ja sam ovdje s vama u toj borbi', rekao je Obama, dodajući kako 'još ima zakona koje treba promijeniti i srca koja treba otvoriti'.

Obamin govor na skupu dolazi u vrijeme kada mu homoseksualna zajednica u SAD-u sve češće predbacuje da ne ispunjava predizborna obećanja o većem uključenju homoseksualaca u strukturu američkog društva.

Obama je naglasio da se njegova administracija bori za prava homoseksualaca.

Obama je drugi američki predsjednik koji je govorio na godišnjoj gala-večeri organizacije Human Rights Campaign, nakon Billa Clintona 1997. godine.

Iako je obećao ukidanje politike ministarstva obrane 'ne pitaj, ne govori', što je činio i u predizbornoj kampanji, Obama u subotu nije dao nikakve vremenske odrednice za taj potez.

Pentagon je u petak objavio podatke koji pokazuju da je 10.507 muškaraca i žena otpušteno iz vojske prema politici 'ne pitaj, ne govori' u zadnjih 12 godina.