SAVEZNICI SUZDRŽANI

Obama bi protiv Sirije mogao i sam

30.08.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama spreman je i sam napasti Siriju, pišu američki mediji na svojim internetskim izdanjima nekoliko sati pošto je britanski parlament u četvrtak kasno navečer većinom glasova neočekivano odbio premijeru Davidu Cameronu dati zeleno svjetlo za napad

Mediji to zaključuju iz rečenice kojom je Bijela kuća komentirala rezultate glasovanja u britanskom parlamentu - 'Odluka o mogućem napadu na Siriju bit će donijeta u skladu s najboljim američkim interesima', što je po njima jasna sugestija da Obama ima odlučnosti intervenirati u Siriji i bez saveznika.

Negativan rezultat glasovanja težak je udarac Cameronu, koji se obvezao da će pomoći Obami i pozvao je zastupnike da prihvate britansko uključenje u kratku vojnu akciju kojom bi se režim Bašara al-Asada kaznio za kemijski napad, ali je i veliki korak unatrag za američkog predsjednika koji je, digavši ruke od mogućnosti da pridobije Vijeće sigurnosti UN-a za autorizaciju napada, pokušao okupiti vojnu koaliciju protiv Asada.

New York Post piše da su dužnosnici Obamine administracije jasno dali do znanja da osipanje međunarodne potpore neće odvratiti Obamu u odluci da napadne. Pentagon je objavio da je u međuvremenu i peti američki razarač uplovio u istočni Mediteran. Svaki od njih nosi desetke krstarećih projektila Tomahawk koji će vjerojatno biti najkorištenije oružje za napad na Siriju.

Iako svi oko Obame upozoravaju da još nije donio konačnu odluku, sve sugerira da će do napada doći brzo nakon što UN-ovi istražitelji napuste zemlju. A oni će je napustiti u subotu ujutro, po najavi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

U međuvremenu raste i pritisak kongresnika iz obiju američkih stranaka da Obamina administracija i Kongresu prezentira dokaze na napad i traži parlamentarno odobrenje za bilo kakvu akciju.

A bez tog odobrenja u četvrtak je za samo 13 glasova ostao britanski premijer Cameron, koji za podršku napadu nije uspio pridobiti ni sve zastupnike svoje vladajuće koalicije. 'Britanski parlament, odražavajući mišljenje britanskog naroda, ne želi vojnu akciju', kazao je Cameron nakon glasovanja, mrka lica. Iako i dalje vjeruje da je Asad zaslužio čvrst odgovor na kemijski napad, obvezao se da će poštovati volju parlamenta.


Britanski ministar obrane Philip Hammond u petak je BBC-ju potvrdio da Britanci neće sudjelovati u napadu. 'To će sigurno malo zategnuti posebne odnose SAD-a i Britanije, iako Amerikanci razumiju da moramo poštivati parlamentarnu proceduru... A zdrav nam razum govori da će zbog rezultata glasovanja Asadov režim malo odahnuti', kazao je Hammond.

Britanija je otpala, ali bi Obami zato drugu ruku mogla ponuditi Francuska. Predsjednik Francois Hollande kazao je u petak da glasanje u britanskom parlamentu protiv vojne akcije u Siriji neće utjecati na francusku spremnost da kazni Asadovu vladu za korištenje kemijskog oružja protiv civila.

Hollande je dnevnom listu Le Monde rekao kako podupire 'čvrstu' kaznenu akciju zbog napada koji je izazvao 'nepopravljivu' štetu sirijskom narodu. Upitan bi li Francuska poduzela akciju bez Britanije Hollande je odgovorio: 'Da. Svaka država suvereno odlučuje hoće li sudjelovati u akciji ili ne. To važi kako za Britaniju tako i za Francusku.'

Hollandeu ne treba parlamentarno odobrenje za napad, ali naglasio da neće donijeti odluku o tome dok ne postoje dokazi da je napad opravdan. 'Sve opcije su na stolu. Francuska želi proporcionalnu i čvrstu akciju protiv Asadova režima. Postoji nekoliko zemalja koje imaju sposobnost izvršiti opravdanu kaznu. Francuska je jedna od njih. Mi smo spremni, a odluku ćemo donijeti u suradnji sa saveznicima', rekao je.