vremenska prognoza

Obala iduća dva dana na udaru juga i bure, evo gdje je upaljen meteoalarm

28.11.2023 u 09:11

Bionic
Reading

U cijeloj Hrvatskoj danas će biti umjereno do pretežno oblačno s kišom, a na Jadranu i predjelima pored njega može biti i obilne oborine. Muke će stanovniima na obali zadavati i vjetar zbog čega je gotovo cijeli obalni pojas pod žutim ili narančastim meteoalarmom

Prema prognozi, na Jadrnu će puhati jugo i jugozapadnjak, koji će kasnije okrenuti na jak sjeverozapadni vjetar. Zbog vjetra upaljen je i žuti meteoalarm za gotovo cijelo obalno područje. Pod žutim meteoalarmom i upozorenjem zbog jakog, ponegdje i olujnog juga, su Riječka regija, Splitska regija, Dubrovačka regija, zapadna obala Istre, Kvarner, Velebitski kanal te Sjeverna Dalmacija. U nekih od tih regija mogu se očekivati i najjači udari vjetra, ponegdje i do 90 km/h.

'Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom', upozoravaju u DHMZ-u.

U sjevernom dijelu Jadrana DHMZ je imao i posebno upozorenje za pomorce. 'Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', poručuju.

Slično upozorenje stiglo je i za srednju i južnu Dalmaciju, koja je zbog jakog juga pod narančastim meteoalarmom, a mogući su najjači udari vjetra između 65 i 95 km/h.

Pod žutim alarmom je i Kninska regija, no ne zbog vjetra već zbog obilnih oborina.

  • +49
Jako jugo, poplavljena Riva: Nevrijeme u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Jugo će zamijeniti bura

Ništa lakše u obalnom području neće biti niti u srijedu, kada je također gotovo cijeli pojas pod žutim i narančastim meteoalarmom. No dok će danas stanovnicima na Jadranu muke zadavati jugo, sutra će se morati boriti s jakom burom.

Zbog jake, a ponegdje i olujne bure pod žutim meteoalarmom su Riječka regija, zapadna obala Istre, Kvarner, Splitska i Dubrovačka regija te sjeverna, srednja i južna Dalmacija. 

Najteže bi trebalo biti u Velebitskom kanalu koji je zbog jake bure, koja može dosegnuti i 100 km/h, pod narančastim meteoalarmom. 'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', poručuju iz DHMZ-a.

Bura bi u svim ovim regijama trebala oslabjeti u drugoj polovici dana.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'