izražena promjena

Stigla je nova velika prognoza za zimu: Što Europi donosi El Niño

02.11.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Najnovija prognoza za zimu 2023./2024. potvrđuje snažnu prisutnost El Niña u vremenskim obrascima, što znači da se očekuje izražena promjena u odnosu na prošlu godinu, javlja europski meteorološki servis Severe Weather. Hladniji trend i dalje je naznačen za središnji i istočni dio SAD-a dok su Kanada i Europa uglavnom toplije od normale

Globalni meteorološki sustav je složen, s mnogo velikih i malih klimatskih utjecaja. El Niño, prirodni fenomen povezan s promjenama klime u tropima, koji ima dalekosežan globalan utjecaj na vremenske okolnosti diljem svijeta, bit će glavni 'krivac' za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

Pojednostavljeno, očekuje se da će veći dio zapadne i središnje Europe predstojeće zime imati iznadprosječne temperature dok će niže temperature biti izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta. Glavni oblik cirkulacije nad Europom bit će zapadni, što podrazumijeva toplije i vlažnije strujanje iz sjevernog Atlantika u Europu. U većem dijelu Europe očekuju se normalne do pojačane oborine, no ipak se prognozira manje snijega - osim u višim predjelima.

Uz sjeverozapadne dijelove Skandinavije, snježne oborine ponajprije se očekuju na alpskom području i na višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe.

Prema najnovijoj analizi površine tropskog Tihog oceana, bilježe se izražene tople anomalije El Niño, a dosežu više od četiri stupnja Celzijusa iznad normale, što je velika promjena u odnosu na prošlu godinu, kada su bile tri do četiri stupnja ispod normale. Hladne anomalije La Niña brzo su se 'ispuhale' tijekom zime, a El Niño je preuzeo dominaciju u rano proljeće.

Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Snažnija suptropska mlazna struja podržava prijenos vlage u južni dio Sjedinjenih Država, čime se povećavaju izgledi za snježne oborine u južnim američkim državama i preko srednjeg Atlantika - ako ima dovoljno hladnog zraka. Ovakav obrazac donio bi niže temperature i više snijega u središnjim i dijelovima južnog SAD-a. Nakon što prođe Kanadu i SAD, mlazna struja kreće u sjeverni Atlantik, gdje može ići različitim putevima prema Europi. Učinci su mnogo manje izravni u Europi nego u SAD-u jer su uključeni i drugi čimbenici, poput postojećeg visokog tlaka zraka u sjevernom Atlantiku, iznad južnog Grenlanda i sjeverozapadne Europe. To pomaže u stvaranju sjevernijeg strujanja preko središnje i sjeverne Europe, ali uvelike varira jer ima i drugih utjecaja.

El Niño ukazuje na više oborina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i dijelovima srednje i jugoistočne Europe, a zapadna Europa obično je suša.

Poplava u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: Ed JONES / AFP / Profimedia

Severe Weather fokusirao se na tri sezonska modela: ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME iz zajedničkog projekta Sjedinjenih Država i Kanade. Sve prognoze su prosječna slika za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike.

Iako se ECMWF često naziva najpouzdanijim modelom, niti jedna dugoročna ili sezonska prognoza ne može se nazvati 'pouzdanom'. To je zato što se promatraju samo trendovi i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati u velikim razmjerima tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Prognoza uzorka zimskog tlaka iz ECMWF-a pokazuje temeljni vremenski obrazac El Niño: zonu visokog tlaka iznad Kanade i Grenlanda te pojas anomalija niskog tlaka preko juga SAD-a i sjevernog Atlantika. Zanimljiva anomalija je zona niskog tlaka iznad SAD-a, što nije tipično za El Niño, ali se uklapa u opću ideju njegova uzorka sa sjeverne hemisfere.

U prognozi za Europu površinske temperature više su od normalnih na cijelom kontinentu, što ukazuje na snažno strujanje od zapada prema jugu tijekom zime. Ali čak i u najtoplijim zimama postoje pojedinačni prekidi uzorka koji mogu stvoriti povremeno spuštanje hladnog zraka sa sjevera.

Predviđanja Međunarodnog istraživačkog instituta (IRI) za klimu i društva Sveučilišta Columbia u SAD-u temeljem više modela pokazuju da će El Niño dosegnuti vrhunac s oko dva stupnja iznad normale te da će taj fenomen početi kopnjeti ususret ljetu 2024.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'