VATIKANSKE SMJERNICE

O ukazanjima svetaca mora se šutjeti

13.01.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Katolici koji tvrde da su vidjeli Djevicu Mariju morat će o svom viđenju šutjeti dok ih ne ispita tim sastavljen od psihologa, teologa, svećenika i egzorcista, stoji u novim preporukama Vatikana čiji je cilj stati na kraj lažnim tvrdnjama o čudima

Papa Benedikt XVI. naložio je Kongregaciji za doktrinu i vjeru (bivši Sveti ured za inkviziciju) da sastavi novi priručnik koji će pomoći biskupima da stanu na kraj eksploziji lažnih božanskih priviđenja.

Papa planira modernizirati postojeća vatikanska pravila vezana uz istraživanja božanskih ukazanja kako bi se razdvojilo istinite od lažnih izjava o viđenjima Isusa ili Djevice Marije. Zatim da bi se razotkrilo one koji lažu da su primili božje poruke, da imaju stigme (pet Isusovih rana). Crkva želi zaustaviti i inflaciju kipova svetaca koji su proplakali ili prokrvarili.

Ugledni španjolski jezuit, nadbiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer, dobio je zadatak modernizirati priručnik iz 1978. godine.

Prema talijanskom online magazinu Petrus, svatko tko je svjedočio ukazanju za Vatikan će biti vjerodostojan vidjelac ili vidjelica sve dok svoje viđenje javno ne obznani. Ako odbiju naputke Vatikana, njihove tvrdnje bit će proglašene lažnima.

Vidioce će posjetiti tim od psihoterapeuta, koji mogu biti i ateisti i katolici, kako bi se utvrdili kakvog su mentalnog zdravlja. Ako se utvrdi da nisu psihički bolesni, razgovarat će s teolozima, koji trebaju ocijeniti jesu li božanske poruke, koje su primili u skladu s crkvenim učenjem. Vjerodostojne vidioce potom će ispitati jedan ili više stručnjaka za nadnaravna bića i egzorcista kako bi isključili mogućnost da se iza ukazanja krije Sotona.