OTKAZ SINDIKALISTU

O skandalu u Puli doznao i Luka Bebić

15.06.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Osim pravne bitke, Sindikat Istre i Kvarnera najavio je i internacionalizaciju slučaja nezakonitog otkazivanja radnog odnosa sindikalnom povjereniku u Vodovodu Pula d.o.o Stanku Raduloviću. S problemom su upoznati i saborski iz Istre te predsjednik Sabora Luka Bebić

Kako kaže predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, na razgovor je pozvano osam istarskih zastupnika, od kojih su se odazvali Tanja Vrbat i Dino Kolzlevac iz SDP-a, Silvano Hrelja iz HSU-a i Damir Kajin iz IDS-a, a izostali su HDZ-ov zastupnik Nevio Šetić, koji se ispričao prekasno dobivenim pozivom te zastupnici Boris Miletić, Furio Radin i Marin Brkarić.

'Nismo tražili nikakvu pomoć od zastupnika, samo smo željeli da budu upoznati sa slučajem kako nam ne bi netko rekao da smo išli van prije nego što smo problem pokušali riješiti doma', kaže Bulić. Naime, u razgovoru sa zastupnicima naglašeno je da se u SIK-u, nakon niza upozorenja i brojnih poduzetih sindikalnih aktivnosti, vjerovalo da će pobijediti razum i da će sporna odluka o izvanrednom otkazu povjereniku, a koja je formalno obrazložena lošim planiranjem sa štetnim posljedicama, biti povučena. No očekivanja se, nažalost, kazao je Bulić, nisu ostvarila.

S odbijenim zahtjevom za zaštitu prava i od direktora potvrđenom odlukom o izvanrednom otkazu, nakon desetogodišnjeg primjerenog rada u tvrtki sa 6. lipnja SIK-ov sindikalni povjerenik je, nezakonito i bez zatražene suglasnosti Sindikata, ostao bez posla i bez ikakvih prava na Zavodu za zapošljavanje.

U SIK-u kažu da je riječ o nepoštivanju Zakona o radu i temeljnih načela Konvencija 87 i 98 Međunarodne organizacije rada, s čime su odlučili upoznati međunarodne sindikalne asocijacije i institucije Međunarodne organizacije rada.

'Uputili smo dopis predsjedniku Sabora Luki Bebiću, a jučer i prema sindikalnim kolegama u Sloveniji i Italiji. Obavijestili smo talijanski UIL te CIGL, a oni će obavijestiti Europsku konfederaciju sindikata', kaže predsjednik SIK-a Bruno Bulić, dodajući kako pulski gradonačelnik i saborski zastupnik Boris Miletić, izjavom da je u gradskim javnim poduzećima uveden rad i red, daje podršku bezakonju.