PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'O referendumu je nužna saborska deklaracija'

06.09.2010 u 20:05

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je s obzirom na pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a potreban nastavak dijaloga vlade i sindikata te svojevrsna deklaracija Hrvatskoga sabora kojom će se reći da provođenje referenduma nije potrebno, ali i da će se on provesti ako se pitanje promjene statusa kolektivnih ugovora ponovno aktualizira

"Moja je teza da je potreban nastavak dijaloga između vlade i sindikata. Rezultat toga treba biti saborska deklaracija ili izjava koja bi jasno govorila o tome da sada nije potrebno ući u referendum, ali i da će se poštovati volja naroda i da će se, ako se pitanje promjene statusa trajanja kolektivnih ugovora ponovno stavi na dnevni red, provesti referendum", rekao je Josipović u razgovoru za Novu tv komentirajući današnju sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon što je vlada iz saborske procedure povukla izmjene ZOR-a.

Važno je poštovati volju građana, a oni su nedvojbeno poručili da ne žele promjene odredaba o kolektivnim ugovorima, rekao je.

"Sada je najvažnije iz te trakavice izaći i kreativnost upotrijebiti negdje drugdje, a ne na traženje fiškalija ovih ili onih, vezano za održavnje ili neodržavanje referenduma", rekao je, dodajući da je i on kao predsjednik spreman zauzeti se za to.

Nužno je da ta tema referenduma, koja je predugo okupirala medijski prostor i kreativne snage u politici, završi i da se prestane s odugovlačenjem, upozorio je i pozvao sve na političkoj sceni da pokažu mudrost jer "Hrvatska više nema vremena za reforme".

U 'Dnevniku' Nove TV i Vladimir Šeks je pojašnjavao hoće li referenduma biti ili neće. 'Ne, ja držim i danas da nema ustavno-pravne osnove za provođenje referenduma, jer je Vlada iz saborske procedure povukla Zakon o radu', rekao je Šeks.

'Nekoliko članova Odbora za Ustav raspravljalo je o uključenju Ustavnog suda pa je odlučeno otići u određeni time-out', istaknuo je Šeks i dodao kako će možda doći do prijedloga Odbora da Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma. Šeks je poručio da HDZ nikad nije bio protiv provođenja referenduma. 'HDZ je rekao prije nekoliko dana da nije protiv referenduma te da tu odluku prepušta Saboru. Mi jesmo većina, ali moramo voditi računa da se poštuje Ustav', napomenuo je.