REALPOLITIČKE LAŽI

NYT: Sporazum Karadžić - Holbrooke ipak postojao

22.03.2009 u 19:45

Bionic
Reading

Povijesna studija o jugoslavenskim ratovima koju je objavilo Sveučilište Purdue iz Indiane, potvrđuje tvrdnju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića o obećanju Richarda Holbrooka da mu neće suditi u Haagu ako ode s vlasti nakon rata u BiH, piše današnji New York Times

NEW YORK CITY - Charles W. Ingrao koji je sudjelovao u izradi studije rekao je da su mu tri visoka dužnosnika State Departmenta, od kojih je jedan u mirovini, te još nekoliko osoba upoznatih s Holbrookeovim aktivnostima, rekli da su američki diplomati u srpnju 1996. godine obećali Karadžiću da mu Haški sud neće suditi ako ode iz politike.

Dva izvora čija imena nisu navedena u studiji, bivši visoki službenik State Departmenta koji je na Balkanu proveo skoro 10 godina, i još jedan Amerikanac, koji je 90-ih godina bio pripadnik mirovnih snaga u toj regiji, iznijeli su detalje za NYT pod uvjetom da ostanu anonimni.

Kako navodi list, bivši dužnosnik State Departmenta rekao je da su mu za Holbrookeovu ponudu rekli ljudi koji su u to vrijeme bili bliski njegovom timu, a drugi izvor je naveo da mu je 'Holbrooke osobno i izričito u dva navrata rekao za taj dogovor'.

Holbrooke je u priopćenju za NYT ponovno demantirao tu tvrdnju.

'Nitko iz američke vlade nikada nije ništa obećao, niti sklopio bilo kakav sporazum sa Karadžićem', kratko je rekao, ne želeći odgovoriti na druga pitanja.

Holbrooke, koji je posredovao u sklapanju mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u BiH, vratio se u Beograd 1996. godine kako bi natjerao Karadžića da podnese ostavku na funkciju predsjednika RS-a.

Prema studiji Sveučilišta Purdue pod nazivom 'Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama: inicijativa intelektualaca', kako prenosi list, Holbrooke je dao uputstva glavnom pomoćniku Christopher Hillu da sastavi memorandum kojim se Karadžić obvezuje na odlazak s vlasti.

'Sporazum je zamalo propao kada je Holbrooke odbio Karadžićev zahtjev i Hillovu molbu da i on stavi svoj potpis na memorandum', navodi se u studiji.

'Ovo istraživanje, koje predstavlja rezultat osam godina rada povjesničara, pravnika i sociologa s obje strane sukoba, provedeno je s ciljem da se pomire oprečni stavovi o ratovima koji su devedesetih godina doveli do raspada bivše Jugoslavije', kaže Ingrao.