POPUT ONE U FUKUSHIMI

Nuklearna nesreća Francusku bi koštala 430 milijardi eura

07.02.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Nesreća u nukleranoj elektrani slična onoj koja se dogodila u japanskoj Fukushimi Francusku bi stajala oko 430 milijardi eura, odnosno 20 posto njenog bruto domaćeg proizvoda, procijenjeno je u studiji mogućeg financijskog utjecaja nuklearne krize koju je napravio francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN

Velika nesreća u kojoj bi bio oštećen jedan od 58 francuskih nuklearnih reaktora i kontaminirao okoliš radioaktivnim materijalom natjerala bi na evakuaciju oko 100.000 ljudi, uništila usjeve i stvorila velike prekide u opskrbi strujom, procjenjuje se u studiji.

'Velika nesreća imala bi strašne posljedice ali bi ih morali rješavati jer zemlja ne bi bila uništena. Tako da o tome moramo govoriti, koliko god to teško bilo', rekao je Jacgues Repussard, čelnik IRSN-a, u srijedu na predstavljanju studije u institutu za nuklearna istraživanja Cadarache na jugoistoku Francuske.

Veliki dio financijskih gubitaka nastao bi uslijed štete po imidž Francuske, rekao je institut. Nuklearna nesreća naštetila bi izvozu francuskih delikatesa i turističkoj industriji, najvećoj u svijetu po broju posjetitelja, što bi Francusku stajalo 160 milijardi eura.

'Štete po ugled bile bi znatne, koliko i radiološki troškovi', rekao je ekonomist IRSN-a Patrick Momal.

'Turizam je važna aktivnost za Francusku i izravne troškove ne bi imala samo pogođena regija nego cijela zemlja', rekao je. Čak i ako francuski proizvodi poput vina i drugih poljoprivrednih proizvoda ne bi bili kontaminirani strah potrošača doveo bi do drastičnog pada prodaje.

Studija predstavljena u srijedu prva je procjena francuskog javnog instituta gospodarskih troškova nuklearne nesreće a napravljena je dvije godine nakon što je tsunami pogodio nuklearnu elektranu Fukushimu u Japanu i oštetio njene reaktore.

IRSN je procijenio da je nesreća u Fukushimi Japan stajala oko 200 milijardi eura. Iako su troškovi bili golemi Japan je prošao bolje no što bi Francuska prošla u sličnim okolnostima, ocijenio je IRSN. Francuska je jedna od država svijeta koje se najviše oslanjaju na nuklearnu energiju.

'Moramo imati na umu da je vjerojatnost takvih nesreća krajnje niska no ove procjene pomažu onima koji određuju politike da u toj perspektivi sagledaju cijenu preventivnih mjera', rekao je Momal.