sve više karantena

Novorođenče u Wuhanu zaraženo koronavirusom; pacijent u Dubrovniku 'negativan'

05.02.2020 u 19:37

Bionic
Reading

Koronavirus nije došao u Hrvatsku. Negativni su rezultati testa na koronavirus pacijenta u Dubrovniku, a koji je bio na Tajlandu, potvrdio je za HRT ministar zdravstva Vili Beroš. Epidemiolozi u Hrvatskoj tvrde da nema razloga za paniku i strah, ali ističu da su izgledi da nas zaobiđe, vrlo mali

Istovremeno, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa sve je bliži 500, potvrđeno je u srijedu, kada su kineski mediji izvijestili i da je novorođenčetu dijagnosticiran virus svega 30 sati po rođenju. To je zasad najmlađa zaražena osoba u svijetu.

Inače, zaraženo je više od 24.500 ljudi, uključujući bebu iz Wuhana čija je majka bila pozitivna na koronavirus prije nego što je rodila, javio je kineski CCTV.

Tridesetgodišnji muškarac s juga Hrvatske, koji je u ponedjeljak hospitaliziran pod sumnjom na zarazu korona virusom, nije zaraženim tim virusom, potvrdio je voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke bolnice Stjepan Đuričić.

Negativan nalaz došao je iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Pacijent je obolio od upale pluća i stabilno je, a dr. Đuričić očekuje da će ga zadržati na liječenju idućih sedam do deset dana, iako ne više u izolaciji. Dodao je kako je ovaj slučaj svakako bio dobar test reakcije dubrovačke bolnice.

'Dobro smo pazili na sve što je bilo bitno za poduzeti u takvoj situaciji. Drago mi je da je pacijent u redu', zaključio je Đuričić.

  • +6
Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U Hong Kongu, tisuće liječnika i medicinskih sestara stupili su u štrajk zahtijevajući da se granica s Kinom potpuno zatvori. Odlučeno je da će od subote svi koji stižu iz Kine, pa čak i oni s prebivalištem u Hong Kongu, morati u karantenu na 14 dana.

Smrtni ishodi kao posljedica zaraze koronavirusom u većoj mjeri ograničeni su na grad Wuhan u središnjoj Kini, koji broji 73 posto smrti unatoč činjenici što ima samo trećinu potvrđenih slučajeva.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

U Wuhanu, epicentru zaraze, jedna je osoba umrla na 23 prijavljena slučaja. Taj broj u drugim kineskim regijama opada na jednu mrtvu na 50 zaraženih, dok se izvan Kine u prosjeku bilježi jedna smrt na 114 prijavljenih slučajeva.

Stručnjaci kažu da je ta diskrepancija prisutna prvenstveno zbog toga što se blaži slučajevi virusa ne prijavljuju u Wuhanu i drugim dijelovima provincije Hubei, dok se zemlja bori s nedostatkom opreme za testiranje i bolesničkih kreveta.