TOPLI ZIMSKI DANI

Novogodišnji turistički bum pod Marjanom

28.12.2013 u 15:05

  • +3

Splićani uživaju u lijepom vremenu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Prema službenim podacima u Splitu ovih dana boravi oko pet tisuća turista i možemo ustvrditi da je u pitanju pravi novogodišnji turistički bum u gradu pod Marjanom

To se moglo vidjeti danas na Rivi i u povijesnoj jezgri grada i zaista smo, osim građana Splita, zapazili veći broj gostiju. Raspitali smo se o tom fenomenu u hotelu Vestibul, slavodobitniku koji je i ove godine zaslužio još jednu značajnu nagradu svjetskog ranga.

U Vestibulu su nam potvrdili da je u hotelu popunjeno svih jedanaest luksuznih aprtmana po prosječnoj cijeni od dvije stotine eura. Domaćini nam naglašavaju da još prije dvadesetak dana to nije izgledalo tako, ali dogodio se pravi spontani bum u potražnji za smještajem u Splitu u posljednja dva tjedna.

Možemo zaključiti da grad i sada izvan sezone postaje hit. Povoljna okolnost je i činjenica da je u Dalmaciji ovih dana relativno ugodno vrijeme za prosinac. Veliku popunjenost bilježe i ostali hoteli u gradu, primjerice Jupiter, Slavija, Marmont, Peristil i Lux, a ima dosta interesa i za privatni smještaj.

Prema informacijama kojima raspolažemo, velika potražnja za smještajem u Splitu je zabilježena i na najznačajnijoj stranici za rezervacije booking.com. Posebno je zanimljivo da je cijena smještaja oko sto eura na noć, što je za ovaj period godine više nego dobro. U hotelu Vestibul nam napominju da bi i ostali hoteli trebali pratiti taj trend visoke cijene destinacije s obzirom na veliku potražnju.

Gosti u Splitu ovih dana mogu uživati u ambijentalnim prednostima grada, Marjanu, plažama, u povijesnoj baštini i u drugim zabavnim sadržajima. Na Rivi će biti organiziran novogodišnji doček na otvorenom, a u centru grada veći dio ugostiteljskog sadržaja je otvoren i na raspolaganju gostima. Ono što svemu daje poseban šarm je i činjenica da su se izvan sezone građani definitivno vratili u centar grada, pa je na trgovima i na Rivi stvoren skladan odnos stanovnika i manjeg broja turista.

Biti će zanimljivo pratiti trend nakon novogodišnjih praznika. Ako se i dalje bude bilježio interes turista za Split izvan sezone, tada ćemo moći definitivno potvrditi da je grad postao cjelogodišnja destinacija. U ovom nizanju sumornih rezimea prošle godine i pesimističkih najava za iduću, to bi bila dobra vijest.