zaključio un

Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je hicima Izraelskih obrambenih snaga

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2022 14:51
  • Objavljeno 24.06.2022 u 14:47
Shireen Abu Akleh

Shireen Abu Akleh

Izvor: EPA / Autor: ABED AL HASHLAMOUN

Palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja hicima Izraelskih obrambenih snaga (IDF), zaključak je Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava koji je u petak obznanila njihova glasnogovornica

"Sve prikupljene informacije, uključujući izraelsku vojsku i palestinskog državnog odvjetnika, potkrjepljuju činjenicu da su hici kojima je ubijena Abu Akleh, a njezin kolega Ali Sammoudi ranjen, ispalili pripadnici IDF-a te se ne radi o neselektivnim hicima naoružanih Palestinaca, kako je prvotno tvrdila izraelska strana", rekla je Ravina Shamdasani na novinskoj konferenciji u Ženevi.

"Nisu pronađene nikakve informacije koje bi ukazivale na bilo kakvu aktivnost naoružanih Palestinaca u blizini novinara", istaknula je.

Smatra zabrinjavajućim što izraelske vlasti nisu otvorile sudsku istragu.

Novinarka Al-Jazeere nosila je pancirku na kojoj je pisalo "PRESS" i kacigu. Metak ju je pogodio točno ispod kacige. Nalazila se kod izbjegličkog logora Janin, uporištu oružanih palestinskih frakcija, gdje su izraelske snage provodile raciju.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i dalje traži od izraelskih vlasti da otvore kaznenu istragu o smrti Abu Akleh i ostalih slučajeva počinjenih na Zapadnoj obali i Gazi, kazala je glasnogovornica.

Prema UN-u, izraelske snage su od početka godine ubile 58 Palestinaca na Zapadnoj obali, među kojima je 13 djece.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!