PRITISAK NA SLOBODU MEDIJA

Novinar u Banjoj Luci osumnjičen za odavanje podataka o istrazi, održan prosvjed protiv policije

25.02.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Veća skupina novinara okupila se u subotu u Banjoj Luci na prosvjedu ispred policijske uprave organiziranom zbog toga što je policija dan ranije privela i ispitivala njihovog kolegu zbog objavljivanja tajnih podataka o istrazi koja je u tijeku

Nikola Morača koji piše za list 'EuroBlic' i jedan portal sa sjedištem u Banjoj Luci morao je u petak doći na saslušanje u policijsku postaju kamo je pozvan jer je u nekoliko tekstova pisao o istrazi slučaja silovanja, uključujući činjenicu da osumnjičenom za to kazneno djelo nikada nije bio određen pritvor.

U policiji su ocijenili kako je u svojim tekstovima objavio tajne podatke o istrazi te su tražili da im otkrije tko mu je bio izvor informacija. 'Rekao sam im da niti u jednom trenutku ni u jednom tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći priopćenje banjolučkog tužiteljstva', opisao je Morača što se zbivalo tijekom ispitivanja na koje je došao u pratnji odvjetnika.

U policiji Moračnim pojašnjenjem nisu bili zadovoljni pa su novinaru kazali kako ga od sada tretiraju kao osobu osumnjičenu za odavanje službene tajne te su mu oduzeli službeni mobilni telefon a Morača sve to vidi u svjetlu izjave policijskih istražitelja koji su mu kazali kako je 'došlo vrijeme da mu stanu u kraj'.

Novinari koji su se okupili na subotnjim prosvjedima upozorili su da se radi o neprihvatljivim pritiscima na slobodu medija. 'Prisiljavanje novinara da otkrije izvor je neprimjereno demokratskom društvu a novinar je dužan otktriti izvor samo kad je u pitanju ubojstvo. Na ovaj način stvara se pogodan ambijent za buduće progone novinara', kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banje Luke.

Postupke policije osudio je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. 'Po tko zna koji put nadležnima su krivi oni koji ukažu na probleme, a ne oni koji ih prave', napisao je Stanivuković u objavi na društvenim mrežama.