izvanredna situacija

Novi udar na Krimski most, Rusi tvrde: Iza napada stoje SAD i Velika Britanija

17.07.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Zaustavljen je promet na Krimskom mostu koji povezuje poluotok Krim i rusku regiju Krasnodar zbog "izvanredne situacije", objavio je u ponedjeljak proruski guverner Sergej Aksjonov. Prema ruskim izvorima, poginulo je dvoje ljudi.

11:41 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na je Twitteru objavio:

"Svaka ilegalna struktura koja služi dostavi ruskih instrumenata masovnih ubojstava nužno ima kratak vijek trajanja, neovisno o razlozima njihovog uništenja".

11:05 Ukrajinski dužnosnik Anton Geraščenko je na Twitteru napisao da Rusija namjerava popraviti Kerčki most za mjesec dana. "Sve konstrukcije mosta su na nosačima. Jedan dio je malo potonuo, ali ne puno", rekao je ruskim medijima izvor koji je navodno blizak krimskim "vlastima". Izvor procjenjuje da popravak "neće trajati predugo", oko mjesec dana ili nešto više. Za to vrijeme vozila će se prevoziti trajektima, a teretna vozila obilazno.

11:01 Ukrajina i njezini pristaše oglasili su se društvenim mrežama kako bi proslavili jutrošnji napad na Kerčkom mostu.

Bivši predsjednik Estonije, Toomas Ilves, podijelio je meme koji prikazuje radosno pjevanje u baru, uz refren: “Kerčki most u plamenu! Vaša obrana je prestravljena! Na-na-na-na!” Video je pripisan NAFO-u, North Atlantic Fella Organisation, popularnom internetskom pokretu koji se suprotstavlja ruskoj propagandi.

10:39 Glasnogovornik ukrajinskog vojno-obavještajnog odjela, Andrij Jusov, rekao je da Rusi koriste poluotok kao veliko logističko središte za premještanje snaga i sredstava duboko u teritorij Ukrajine."Naravno, svaki logistički problem dodatna je komplikacija za okupatore."

AP izvještava da je Služba sigurnosti Ukrajine objavila redigiranu verziju popularne uspavanke, dotjeranu da kaže da je most "ponovno zaspao".

9:48 Oglasila se i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova koja je izjavila sljedeće, ne pružajući dokaze koji bi potvrdili tvrdnje:

'Današnji napad na Krimski most izveo je kijevski režim. Ovaj režim je teroristički i ima sva obilježja međunarodne organizirane kriminalne skupine. Odluke donose ukrajinski dužnosnici i vojska uz izravno sudjelovanje američkih i britanskih obavještajnih agencija i političara. SAD i Britanija su na čelu terorističke državne strukture', prenio je The Guardian.

9:45 Najmanje dva druga ukrajinska medija citirala su neimenovane izvore koji su rekli da iza incidenta stoje ukrajinska domaća sigurnosna agencija i mornarica.

Ukrajinska javna televizija Suspilne i medijska kuća Ukrajinska Pravda dali su nekoliko detalja o operaciji. Suspilne je citirao svoje izvore koji su rekli da je most napadnut podvodnim dronovima, prenosi Reuters.

Suspilne je citirao glasnogovornika mornarice koji je rekao da nema takve informacije i pozvao televizijsku kuću da pričeka službene objave.

  • +19
Napad na Krimski most Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

9:21 Čelnik krimskog parlamenta postavljen od strane Rusije kazao je da Ukrajina stoji iza incidenta na Krimskom mostu u kojem su ranije poginule dvije osobe, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

Vladimir Konstantinov je naveo da je most napadnut od strane ukrajinskog "terorističkog režima" i da željeznički dio mosta nije oštećen. U komentarima koje su objavili ruski mediji, ustvrdio je da je Ukrajina počinila "novi zločin" gađajući "civilni" objekt.

U međuvremenu, BBC javlja da je izvor iz ukrajinske sigurnosne službe rekao televizijskoj kući da je napad bio "specijalna operacija mornaričkih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe sigurnosti Ukrajine".

“Most je napadnut pomorskim dronovima. Bilo je teško doći do mosta, ali se na kraju moglo - kaže izvor.

Napad na krimski most Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ukrajinska stranica censor.net također javlja da iza napada stoji glavna ukrajinska obavještajna agencija, pozivajući se na izvore sigurnosne službe. Također se navodi da je čelnik organizacije Vasil Maljuk ranije rekao da je most legitimna meta.

9:00 Krimski ili Kerčki most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom zatvoren je zbog "hitnog slučaja" u kojem su poginule dvije osobe i ozlijeđeno jedno dijete, nakon što su lokalni stanovnici prijavili da su čuli eksplozije u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Strogo čuvana cestovna i željeznička veza jedna je od najvažnijih i najprestižnijih infrastrukturnih projekata Kremlja i jedina kopnena veza koja ide izravno iz Rusije na okupirani Krim. Automobili koji su išli prema mostu zaustavljeni su u ponedjeljak rano ujutro nakon što je šef administracije pod ruskom kontrolom na Krimu, Sergej Aksjonov, rekao da postoji "vanredno stanje" na 145. stupu mosta.

8:51 Ruske nezavisne internetske novine The Insider objavile su video koji prikazuje štetu na mostu.

Jedan dio kolnika je nestao i čini se da je pao u vodu. Snimka je snimljena sa susjednog željezničkog mosta koji je neoštećen, a emitirao ju je prokremaljski kanal Krim 24.

7:35 Rusko ministarstvo prometa potvrdilo je štetu na krimskoj strani mosta, izvijestio je TASS. Nisu potvrdili eventualnu štetu na potpornim stupovima koji drže most. Pregled štete nadležnih službi je u tijeku, dodali su.

6:35 Ruski guverner Krima je pozvao stanovnike da ne prelaze most.

Ne navodeći pojedinosti, Sergej Aksjonov je na Telegramu rekao da je do izvanredne situacije došlo na 145 stupu mosta, prenijela je Hina.

Ukrajinska novinska agencija RBC prenijela je da su se na mostu čule eksplozije.

Ruski kanal Siva zona na Telegramu, koji se povezuje sa skupinom Wagner, prenio je da je most napadnut dvaput nakon 3 sata po lokalnom vremenu.

Dvoje ljudi iz ruske regije Belgorod, majka i otac, poginuli su u "hitnom slučaju" na Krimskom mostu, a njihova kći je ozlijeđena, objavio je guverner regije na Telegramu. “Jutros smo svi počeli s informacijama o izvanrednom događaju koji se dogodio na Krimskom mostu. Svi smo na internetu vidjeli snimku oštećenog automobila s belgorodskim tablicama”, napisao je Vjačeslav Gladkov.

“Djevojčica je ozlijeđena, srednje teže... Najteže je što su joj umrli roditelji, tata i mama.”, prenio je The Guardian.

Reuters nije mogao provjeriti tu vijest iz neovisnih izvora. Ukrajina zasad nije ništa komentirala.

Rusija je Krim anektirala 2014. Most dugačak 19 kilometara bio je oštećen u eksploziji u listopadu prošle godine, u napadu za koji je Moskva rekla da su ga izvele ukrajinske snage sigurnosti. Ukrajina je indirektno priznala odgovornost tek nekoliko mjeseci kasnije.