NOVO ISTRAŽIVANJE

Novi tip koronavirusa iz Velike Britanije znatno je zarazniji, razlike su ekstremne

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 01.01.2021 19:11
  • Objavljeno 01.01.2021 u 19:11
Koronavirus u Velikoj Britaniji

Koronavirus u Velikoj Britaniji

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Nova inačica covida-19 znatno je zaraznija od prethodne verzije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje kojim se zaključuje da ta nova varijanta povećava reprodukciju ili takozvani broj R za 0,4 do 0,7, prenosi BBC u petak

Zadnji broj R u Velikoj Britaniji procjenjivao se između 1,1 i 1,3, a trebao bi biti niži od 1,0 da bi se broj slučajeva zaraze počeo smanjivati.

Profesor Axel Gandy s londonskog Imperial Collegea rekao je da su razlike između tipova virusa "prilično ekstremne".

"Golema je razlika u tomu koliko se lako širi ova inačica virusa" u odnosu na prethodnu, rekao je za emisiju BBC Radio 4 Today.

Rezultati studije koju su proveli znanstvenici s Imperial Collegea ukazuju na to da se zaraza novom inačicom koronavirusa utrostručila za vrijeme zatvaranja u Velikoj Britaniji u mjesecu studenome, a prethodna njegova verzija smanjila se za trećinu.

Broj slučajeva zaraze covidom-19 počeo se brzo povećavati tijekom drugog vala, a broj slučajeva zaraze evidentiran u jednome danu, u četvrtak je dosegnuo novi maksimum.

Rani rezultati upućivali su na to da se virus brže širi među mlađima od 20 godina, posebno djecom srednjoškolske dobi, no najnoviji podaci pokazuju da se on brzo širi među svim dobnim skupinama, kazao je jedan od članova istraživačkog tima, prof. Gandy.

Prof Jim Naismith sa Sveučilišta Oxford rekao je kako mu se čini da će novootkrivena inačica virusa uskoro potaknuti uvođenje još strožih restriktivnih mjera.

"Podaci Imperial Collegea najbolja su dosadašnja analiza te impliciraju da dosad primijenjene mjere neće uspjeti smanjiti broj R ispod 1 ako se ne suzbije širenje nove inačice virusa", kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!