potencijalna opasnost

Novi soj koronavirusa: Jako vezivanje na stanične receptore i 50 različitih mutacija u odnosu na wuhanski soj

26.11.2021 u 22:42

Bionic
Reading

Belgija je prva europska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante koronavirusa, koja je prvi puta zabilježena u Južnoafričkoj Republici. Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. studenoga. Osoba je prve simptome razvila 22. studenoga. Znanstvenici ovu varijantu smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita

Koliku opasnost predstavlja nova varijanta analizirali su za Večernji list molekularni biolog Nenad Ban i imunolog Zlatko Trobonjača.

"Novi južnoafrički soj SARS-CoV-2 je uzrokovao veliku zabrinutost u znanstvenim krugovima zbog toga što nosi veliki broj mutacija. Sve što znamo o ovom soju je temeljeno na analizama sekvenci, dakle nemamo nikakvih laboratorijskih podataka o tome kako bi ovaj virus mogao biti drugačiji od ostalih varijanti koje trenutno cirkuliraju. Međutim, predviđa se da bi se ovaj virusni soj mogao vrlo jako vezivati na stanične receptore što bi značilo da bi mogao biti jako infektivan. Pored toga veliki broj mutacija sugerira da nas imuni odgovor koji su mnogi od nas stekli ili putem cijepljenja ili putem preboljene infekcije koronavirusom možda neće dobro štititi od ovog novog soja”, rekao je Ban.

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Velika Britanija već je zabranila letove iz JAR-a i susjednih zemalja te je od britanskih turista koji tamo borave zatražila da odu u karantenu nakon povratka. Tu je odluku u petak donijela i Italija i najavila Španjolska, a Europska komisija potom je predložila svim državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

“Novi soj koji je izoliran u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu dobio je oznaku B.1.1.529 nosi preko 50 različitih mutacija u odnosu na izvorni wuhanski soj. Od toga čak 32 mutacije nalaze se u dijelu genoma koji kodira protein šiljka, odnosno S-protein. Iako većim dijelom te ili slične mutacije poznajemo iz drugih sojeva, ovako udružene u jednom soju značajno mijenjaju njegovu prostornu konformaciju. Budući da mu je to funkcijski najvažniji protein, konformacijska promjena S-proteina može značajno djelovati na ponašanje virusa. To se ponašanje prvenstveno odnosi na prenosivost respiracijskim putem, te izbjegavanje imunosti i težinu bolesti u inficirane osobe”, rekao je Trobonjača za Večernji list.

  • +8
Konferencija za medije ispred KBC-a Split o stanju u bolnici Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

“Upravo ta velika promjena u strukturi S-proteina zabrinjava i govori nam da bi se moglo raditi o izrazito imunoevazivnom soju. Ako se to pokaže točnim, pojedinci koji su stvorili imunost preboljenjem ili cijepljenjem moći će se ponovo inficirati, što bi cijelu epidemiju gurnulo prema njenom početku, dodao je Trobonjača.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je EU sklopila ugovore s proizvođačima prema kojima oni moraju odmah prilagođavati svoja cjepiva novim varijantama čim se pojave.

Pozvala je građane da cijepe, ako to još nisu učinili, da poštuju pravila koja pomažu u suzbijanju virusa i preporučila cijepljenje booster dozom, koja “pruža još bolju zaštitu”.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ