pomagao ili krijumčario?

Novi skandal u MORH-u: Pripadnik Oružanih snaga prevozio migranta

02.03.2024 u 21:08

Bionic
Reading

Pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske uhićen je kod Vrgorca jer je prevozio migranta s Kosova. Iz MORH-a stiže potvrda o uhićenju, javlja Nova TV

Na odmorištu Dusina na autocesti A1 policija je zaustavila osobno vozilo kojim je upravljao 30-godišnji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vozio je državljanina Kosova koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku, javlja Nova TV.

Pripadnik Oružanih snaga nije krijumčario migranta, izgleda da mu je išao pomoći i prevesti ga do određene lokacije jer protiv njega je podnesen optužni prijedlog iz čl. 53. Zakona o strancima nadležnom Općinskom prekršajnom sudu. Taj članak kaže da je ''zabranjeno pomaganje državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku''.

Iz MORH-a su na upit Dnevnika Nove TV potvrdili su da se radi o djelatnoj vojnoj osobi i kazali su da će Oružane snage RH protiv pripadnika pokrenuti i postupak utvrđivanja stegovne odgovornosti.

Za ovakve slučajeve propisana je kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3000 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje. Je li pripadnik Oružanih snaga samo ljudski pomagao ili kršio zakon, odlučit će sud.