PRIMOPREDAJE OD JUTRA

Novi ministri zasjedaju u fotelje, doznajte kojim redoslijedom

25.01.2016 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon nekoliko primopredaja, obavljenih u subotu, i u druga ministarstva danas su došli novi šefovi

Primopredaja je jutros u 8 sati već obavljena u Ministarstvu zdravlja, u kojem je u ministarsku stolicu zasjeo Dario Nakić umjesto Siniše Varge.

Novi ministar, javlja HRT, najavljuje da će prve promjene biti u hitnoj medicinskoj službi, dopunskom osiguranju te primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kvalitetna zdravstvena zaštita i stabilan financijski zdravstveni sustav samo su neki od ciljeva Darija Nakića. Dodaje i da će se vratiti stari naziv ministarstvo zdravstva.

Nova ministrica nije znala koliko ima birača u Hrvatskoj

Primopredaja je obavljena i u Ministarstvu uprave te je Arsen Bauk šefovsko mjesto prepustio Dubravki Jurlini Alibegović.

Dosadašnji ministar uprave uprave Arsen Bauk rekao je tijekom primopredaje da buduća ministrica može računati na njegovu pomoć. 'Napravili smo određeni napredak u velikom broju segmenata, u nekima nešto manje nego što je trebalo, u nekima više. Za neke smo nagrađeni svjetskim i europskim nagradama, za neke hrvatskim nagradama. Dosta toga napisano je u smjernicama nove vlade. Nadam se da će moja nasljednica tim izazovima odoljeti i tu može računati na moju pomoć', rekao je, kako prenosi N1, Bauk.

'Javna uprava je vrlo važan dio javnog sektora i ona je jedan oslonac za dobro funkcioniranje gospodarstva. I zato je resor pun izazova. Imala sam prilike razgovarati sa svojim prethodnikom i vidjela sam da je već puno toga napravljeno. Strategija javne uprave identificirala je ključne ciljeve kako bi javna usluga bila efikasna i na usluzi građanima i gospodarstvu. Ono što ću sasvim sigurno sa suradnicima proći je taj akcijski plan i u njega uvrstiti sve elemente kako bi javna uprava bila efikasna', predstavila se Dubravka Jurlina Alibegović.

Nova ministrica nije htjela komentirati izjave potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da je HDZ pokraden na izborima, kazavši kako je u ministarstvo došla kao stručnjak kojem je u fokusu lokalna i regionalna samouprava. Nije žhtjela komentirati no oće li se umjesto zamjenika ministara vratiti funkcija državnih tajnika kao ni hoće li doći do smanjivanja broja županija.

Novinari su joj na kraju postavili jedno popularno trik pitanje - koliko u Hrvatskoj ima birača. Na to pitanje ministrica nije znala odgovoriti već je zatražila pomoć dosadašnjeg ministra Bauka, koji je na pitanje i odgovorio.

Kliman zadovoljan rezultatima u resoru turizma

U jutarnjim satima Ministarstvo turizma od svog prethodnika Darka Lorencina preuzeo je Anton Kliman.'Mi smo zaista danas kvalitetno počeli primopredaju, vrlo sam zadovoljan, to pokazuje da je ovo uređen resor, kao što sam i komunicirao sve ove dane. Po mojoj ocjeni i po ocjeni javnosti, ovo je bio najuređeniji resor u Vladi', rekao je Kliman.

Dodao je kako je to poticaj za nastavak rada i ostvarivanje još boljih rezultata. 'Nadamo se da će se sve ono što je dobro napravljeno i dalje razvijati. Znate da je turizam dinamična grana industrije i moramo jako pažljivo s njim, jer je naš BDP ovisan o turističkom proizvodu', rekao je Kliman.

Ministarstvo regionalnog razvoja je u ruke dojučerašnjeg virovitičkog župana Tomislava Tolušića predao Branko Grčić.

U 9 sati primopredaje su održane u Ministarstvu branitelja, u kojem je Mijo Crnoja preuzeo palicu od Predraga Matića te u Ministarstvu socijalne politike, u kojem je od Milanke Opačić šefovsko mjesto preuzela Bernardica Juretić.

U 9 sati Ivan Vrdoljak predao je Ministarstvo gospodarstva Tomislavu Paneniću.  Novi ministar Tomislav Panenić, javlja Dnevnik.hr, poručio je da je ministarstvo radilo dobar posao.

Vrdoljak mu je savjetovao da se okruži dobrim i stručnim ljudima, te poručio da se radi o širokom resoru u kojem treba brzo reagirati, a to se može uz dobar tim.

Novinari su Panenića pitali i o navodima da je s jednog od poslova otpušten zbog krađe stiropora. Odgovorio je kako je radio za privatnu firmu i da su službeni podaci tajni pa ne bi govorio o tome.

Dosadašnji ministar Mirando Mrsić Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predao je Nadi Šikić, no na zahtjev nove ministrice kamere tu primopredaju nisu zabilježile.

U 10 satu primopredaja je obavljena i u Ministarstvu prometa, u kojem će Siniša Hajdaš Dončić svoje mjesto prepustiti Olegu Butkoviću.

Iza 10 sat primopredaja jeodržana i u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. 'Novom ministru zaštite okoliša i prirode Slavenu Dobroviću, želim sve najbolje! Ostavljam mu resor sa puno više reda i pokrenutih projekata nego 2011. Nadam se da neće pokleknuti pred pritiscima raznih lobija i nastaviti proces ukidanja monopola i muljanja sa ambalažnim otpadom koji smo započeli novim zakonom o otpadu iz 2013. godine', napisao je na svom Facebook profilu bivši ministar Mihael Zmajlović.


Novom ministru zaštite okoliša i prirode Slavenu Dobroviću, želim sve najbolje! Ostavljam mu resor sa puno više reda i...

Posted by Mihael Zmajlović on Monday, 25 January 2016