izvanredna sjednica

Novi ministri traže potvrdu u Saboru, evo kako će izgledati hodogram njihova predstavljanja

19.07.2019 u 06:18

Bionic
Reading

Vlada bi u petak u večernjim satima trebala dobiti čak sedmero novih ministara te dvojicu novih potpredsjednika Vlade. U kratkom roku sazvana izvanredna sjednica Sabora trebala bi započeti u 17 sati, no prije toga novi ministri bit će predstavljeni na saborskim odborima

Nakon što je imena novih ministara predstavio u HDZ-u te koalicijskim partnerima, nova lica premijer Andrej Plenković predstavit će i na sjednici Kluba HDZ-a u 8.30.

Uslijedit će predstavljanje ministara na saborskim odborima. Naime, prema saborskom Poslovniku, ukoliko usred mandata dolazi do izmjena članova Vlade, rasprava se ne održava na plenarnoj sjednici, nego samo na resornim odborima.

Tako će već u 9.30 zasjedati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na njemu će Plenković predstaviti dvojicu novih potpredsjednika Vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji će kao potpredsjednik biti zadužen za vanjske poslove, ljudska prava i nacionalne manjine te Zdravka Marića, koji bi kao potpredsjednik Vlade trebao biti zadužen za gospodarstvo.

Odbor za Ustav održat će raspravu i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, a on dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

  • +11
Dolazak novih ministara u Banske dvore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ako je suditi prema neslužbenim najavama iz oporbe, koja je spremna na 'rešetanje' budućih potpredsjednika i ministara, ova bi sjednica mogla potrajati i nekoliko sati.

Odbor za poljoprivredu, na kojem će se predstaviti nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a koja dolazi umjesto Tomislava Tolušića, zakazan je za 10.30, dok će se sat kasnije održati sjednica Odbora za regionalni razvoj i europske fondove, na kojoj će biti predstavljen novi ministar regionalnog razvoja Marko Pavić. Podsjetimo, on dolazi s mjesta ministra rada i mirovinskog sustava i zamijenit će Gabrijelu Žalac.

Rasprava o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu održat će se pak na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove koja započinje u 13.30. On će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić, izabranu za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

  • +4
Novi ministri u vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Zajedno će zasjedati i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će imati raspravu i predstavljanje nove ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesne Bedeković, a koja dolazi umjesto Nade Murganić. Sjednica tih odbora bit će održana u 14.30.

Odbor za gospodarstvo zasjedat će u 15.30. Na sjednici tog odbora trebao bi biti predstavljen novi ministar državne imovine Mario Banožić, a nasljeđuje Gorana Marića koji je podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, čija će se sjednica održati oko 16 sati. Na njemu će biti predstavljen novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

prisjetite se

Ovako je Vlada izgledala prije nepune tri godine. 12 osoba s fotografije u međuvremenu je izletjelo s Markova trga

Pogledaj galeriju

Na raspravama na odborima mogu sudjelovati članovi tih tijela, no i drugi zastupnici koji nisu članovi te bi se neke rasprave mogle otegnuti. Svakog od novih članova predstavit će premijer Andrej Plenković, ali vjerojatno neće sudjelovati u raspravama zbog zgusnutosti zakazanih sjednica.

Već u 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici. Međutim, očekuje se da bi oporba svoje nezadovoljstvo mogla iskazati traženjem stanki te bi i glasanje moglo potrajati više od sat vremena.

Nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade odmah bi trebali dati prisegu.