josip aladrović

Novi ministar rada i mirovinskog sustava otkrio što zagovara i koji su mu prioriteti. Oglasio se i o nacionalnoj mirovini

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 23.07.2019 09:53
  • Objavljeno 23.07.2019 u 06:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Aladrović zagovara nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca, a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća

U središnjem Dnevniku HRT-a, gostovao je Josip Aladrović (34), novi ministar rada i mirovinskog sustava. Jučer je službeno preuzeo Ministarstvo, jedan od najzahtjevnijih resora, u razgovoru istaknuo je socijalni dijalog, digitalizaciju i mjere uštede kao prioritete.

'Nastavak jačanja mjera zapošljavanja, moramo raditi reviziju mjera za koje vidimo da nisu ostvarile dovoljno dobre rezultate, digitalizacija iz naše domene usluga koje pružaju institucije u okviru ministarstva rada i mirovinskog sustava s posebnim naglaskom na Mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Regos', govori Josip Aladrović, koji je naslijedio ministra Marka Pavića.

  • +3

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Aladrović zagovara nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca, a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća. Ističe kako će nastaviti dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić, vrlo brzo će formirati i svoje ideje.

'Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, ako ćemo, biti svjesni što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate'.

Sindikati su za referendum protiv reforme prikupili više od 740 tisuća potpisa, a Aladrović smatra kako je mirovinska reforma imala tri svoja cilja, dugoročna održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravde koje su među generacijama.

'Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva', kaže novi ministar.

Osvrnuo se i na trošak koji će snositi do 2040. g. ako prihvate zahtjeve sindikata, te dodao kako će u budućim razgovorima govoriti o očuvanju proračuna, da sustav dugoročno bude održiv.

Aladrović smatra kako u dijalogu sa sindikatima imaju mnoštvo tema.

'Generalno, sve teme iz tržišta rada i mirovinskog sustava su teme koje ćemo mi staviti na stol, i zbog toga očekujemo i od partnera koji će se pojaviti s druge strane da o tim temama kao odgovorna vlada, i kao odgovorni socijalni partneri, razgovaramo'.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava smatra kako nezaposlenost u Hrvatskoj konstantno pada, te ističe kako su sigurni da će se svakako nastaviti pozitivne trendove za hrvatsko gospodarstvo, u smislu uštede. Jedan od prioriteta bit će digitalizacija, kao preduvjet za uštede.

Aladrović govori kako su u programu Vlade HDZ-a istaknuli 2020. godinu kao godinu kad će realizirati nacionalnu mirovinu.

'Trenutno smo u fazi formiranja tima stručnjaka, socijalnih partnera, svih zainteresiranih koji trebaju raspravljati o nečemu što je ipak iskorak u mirovinskom sustavu. Definitivno smo odlučili da ćemo nacionalnu mirovinu uspostaviti kao jedan od dijelova nacionalnog sustava'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!