Osnovna škola Zavjeta

Novi masakr u SAD-u: Naoružana do zuba upala u kršćansku školu, ubila troje djece i troje odraslih

27.03.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Djevojka je u ponedjeljak ubila troje djece i troje odraslih otvorivši vatru u osnovnoj školi u Nashvilleu, na jugu Sjedinjenih Država, a zatim ju je usmrtila policija. Riječ je o bivšoj učenici te škole, a motiv njezinog napada zasad je nepoznat

Naoružana najmanje dvjema jurišnim puškama i pištoljem, ušla je u ponedjeljak dopodne u prostorije privatne kršćanske škole, rekao je glasnogovornik mjesne policije Don Aaron na tiskovnoj konferenciji.

Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja. Pošto su čuli pucnjavu na katu "odmah" su se uputili onamo i ustrijelili napadačicu, dodao je.

Djevojka, koja se čini "mlađa od 20 godina", ispalila je velik broj hitaca dok se kretala po školi.

"Troje učenika i troje odraslih je odmah podleglo nakon ranjavanja", ali nitko drugi nije ranjen, dodao je Aaron.

Osnovna škola "The Covenant" ima dvjestotinjak učenika i četrdesetak zaposlenika.

Zastupnici savezne države Tennesseeja odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost. "Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant", napisao je Twitteru republikanski senator Bill Hagerty.

Pucnjava u Nashvilleu Izvor: EPA / Autor: METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT / HANDOUT

SAD, gdje je u optjecaju oko 400 milijuna komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama.

Najgori pokolj počinila je 2012. psihički labilna osoba u osnovnoj školi u Connecticutu, kada je ubijeno 20 djece u dobi od 6 i 7 godina.

Nakon pucnjave u školi u Parklandu, na Floridi 2018. nastao je velik pokret predvođen mladeži, zahtijevajući od vlasti strože propise za nošenje osobnog oružja u SAD-u.

Unatoč mobilizaciji više od milijuna prosvjednika, američki Kongres nije prihvatio ambiciozan zakon jer je znatan broj kongresnika pod utjecajem moćnog National Rifle Associationa (NRA), najvećeg američkog oružanog lobija.

U zemlji u kojoj milijuni Amerikanaca smatraju nošenje oružja ustavnim pravom, nedavni zakonodavni pomaci, poput veće kontrole sudskih i psihijatrijskih dosjea prije svake kupnje oružja, zanemarivi su.