ISTRAŽILI SMO KAKO I ZAŠTO

Novi krimi-trend: Krađa volana i katalizatora

06.07.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Jedan vic kaže kako je pijani čovjek nazvao policiju i obavijestio je da mu je netko ukrao volan. Minutu kasnije ponovno je zvao policiju kako bi povukao prijavu jer je zabunom sjeo na stražnje sjedalo. Volani se, nije vic, ipak kradu, doznajemo neslužbeno iz zagrebačke policije i to je u posljednje vrijeme postao pravi trend među provalnicima koji posežu i za katalizatorima, što dosad nije bila učestala praksa

Naime, volani se zbog posebnog sustava elektronike kradu zbog daljnje preprodaje, kao i automobilski katalizatori koji se dobro uhodanim kanalima 'izvoze' u Italiju gdje služe za izradu zubnih proteza jer sadrže zlato i platinu koja se koristi u stomatološke svrhe.

Iako policija službeno ne prati provale u automobile prema dijelovima koji se kradu, već se bilježi samo kazneno djelo provale, broj slučajeva ovih krađa raste iz dana u dan. Neki od lopova su toliko drski i bezobzirni da su stanovniku zagrebačkog naselja Španskog (podaci poznati redakciji) unazad pola godine čak tri puta ukrali volan iz VW pola vrijedan 8.000 kuna. Identičan trend krađe volana egzistira u čitavoj regiji pa je tako nedavno iz 'golfa' premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović ukraden volan vrijedan nekoliko tisuća kuna.

'U ovakvim slučajevima drskih krađa nitko zapravo nije siguran. Lopovi su toliko brzi i vješti da im je gotovo nemoguće ući u trag. Iako postoje djelotvorni sustavi zaštite, potražnja volana na crnom tržištu je ogromna, pa stoga lopovi ne prežu od provala' doznajemo od stručnjaka u Autoservisu Meić.

Prema stručnom mišljenju automehaničara, volani su na cijeni zbog svoje skupocjene elektronike te je njihova potražnja, osobito na području bivše Jugoslavije i istočne Europe izuzetno velika. Osobito su na cijeni volani određenih marki automobila poput Volkswagena, Peugeota, Fiata i Citroena te se provale radi krađa volana naručuju, doznajemo u MUP-u. Pored toga, kako sva novija vozila posjeduju tvornički ugrađenu elektronsku zaštitu protiv krađe te je takva vozila gotovo nemoguće ukrasti bez odgovarajućih specijalno izrađenih elektronskih naprava kojima se priključuju na određene servisne ili druge konektore u vozilu, kradljivci volana koriste primitivne metode kako bi došli do cilja, pa uglavnom razbijaju stakla na automobilima, nakon čega posebno izrađenim alatima skidaju kolo volana zajedno s pripadajućom elektronikom.


Nevjerojatno novo polje biznisa su i krađe katalizatora koji u sebi sadrže već spomenutu platinu i zlato za koje se na crnom tržištu može dobiti između 200 i 500 eura. Naime, katalizator je dio ispušnog lonca sastavljen od finih stanica s plemenitim metalima koji trebaju zadržavati nečistoće u gorivu i smanjuju zagađenje. Upravo zbog svojeg 'plemenitog' sadržaja postaju meta lopova koji rastavljaju katalizatore i potom skupocjene metale prodaju stomatološkim ordinacijama ili zlatarnama koje otkupljuju zlato.

Kako doznajemo od stručnjaka iz MUP-a, najviše se 'operira' po parkiralištima u stambenim naseljima te lopovi dolaze u skupinama od dva do tri člana nakon čega započinju operaciju koja traje svega nekoliko minuta. Za 'operaciju katalizator' potrebna je dizalica, poseban spiralni nož ili pila na akumulator koja za nekoliko trenutaka ispili dio ispušnog sustava nakon čega se lopovi daju u bijeg te im samo preostaje isporučiti naručeni dio.

Koliko su kradljivci volana i katalizatora vješti najbolje govori podatak kako još niti jedan nije 'pao.