policija upozorava

Pljačkaši masovno kradu u jednom gradu na obali: Evo gdje operiraju i kojim metodama

21.06.2024 u 09:54

Bionic
Reading

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirane su 2 krađe, a zadarska policija upozorava građane i turiste da pripaze na svoje stvari kako ne bi postali žrtve. Objavili su i lokacije na kojima je najveći rizik od pljačke

Jučer, 20. lipnja u Zadru na predjelu Poluotoka evidentirane su dvije krađe u kojima je nepoznati počinitelj ili više njih, otuđio novčanik s osobnim dokumentima i novcem 66-godišnje državljanke Francuske te je otuđio novčanik s osobnim dokumentima i novcem, u vlasništvu 76-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Ukupna materijalna šteta je nekoliko stotina eura. Policija protiv nepoznatog počinitelja državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu zbog kaznenog djela krađa.

Policija traga za počiniteljima te upozorava građane i turiste da budu oprezi sa svojim stvarima kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

Savjeti za građane: Gdje se najviše krade?

Krađe torbica i novčanika najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim frekventnim mjestima.

Prije svega potrebno je skrenuti pozornost na mjesta koja su ugrožena od strane džepara. To su, prije svega, javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, a što čini idealno okruženje za džepne krađe: tržnice, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije.

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće vađenjem novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene).

Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Pazite kako nosite torbe

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, obavezno treba naglasiti kako se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smiju držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, sa, po mogućnosti, prekriženim rukama preko istih, uz obavezno zatvaranje patentnim zatvaračem. Ukoliko osoba nosi samo novčanik, isti nikako ne držati u stražnjim džepovima, već isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim i isto tako prekriti ga rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu.

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji.