ZLOČIN IZ MRŽNJE

Novi homofobni napad u centru Zagreba

08.11.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Zagrebačka policija danas je na svojim službenim stranicama objavila da se tijekom vikenda u Zagrebu dogodio još jedan homofobni napad

Kako stoji na web stranici PUZ-a, 6. studenog napadnut je na Tomislavovom trgu oko tri u noći jedan 44-godišnjak, kojega su zaskočila dvojica za sada nepoznatih počinitelja. Nasilnici su prvo žrtvu verbalno vrijeđali zbog njegove homoseksualnosti, a onda su na njega i fizički nasrnuli. U nepravednoj borbi dva na jedan, napadnuti je srušen na zemlju, a spašen je zahvaljujući reakciji prolaznika, koji su brzo pozvali policiju.

Četrdesetčetverogodišnjaku je liječnička pomoć pružena u KB Sestara milosrdnica gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Riječ je o jako teškim ozljedama glave, među kojima je najlakša slomljeni nos. Ovaj napad na Tomislavovom trgu šokantan je po svojoj brutalnosti, a dolazi nekoliko dana nakon napada na dvojicu mladića ispred kluba Sirup, za koje su homofobni nasilnici pretpostavljali da su gej, te su jednoga od njih izrezali i razbijenom bocom po licu.

Glasnogovornica PUZ-a Jelena Bikić rekla nam je da policija nije željela ići s previše detalja u javnost u vezi novog napada, jer bi to naštetilo istrazi. Također, službeni stav policije jest da je riječ o zločinu iz mržnje, jer je napadnuti prepoznat kao homoseksualac. Kako doznaje tportal, Tomislavov trg mjesto je na kojem se često događaju napadi na homoseksualce, no velika većina njih se policiji ne prijavljuje, kao ni napadi na drugim lokacijama.

KOME SE OBRATITI ZA POMOĆ?

Sve LGBT osobe koje su izložene homofobnim napadima mogu se javiti na sljedeće kontakte:

Udruženje Zagreb Pride

(095 902 1445)

info@zagreb-pride.net

Domino-Queer Zagreb
pr@queerzagreb.org

Lezbijska organizacija Rijeka (LORI)
loricure@yahoo.com


Da bi se to promijenilo, angažirale su se zajednički gay udruge Zagreb Pride, Queer Zagreb i LORI, koje su uspostavile pravnu službu 'zbog zabrinjavajućeg porasta nasilja protiv LGBT osoba u Zagrebu, homofobnih i transfobnih istupa javnih osoba u medijima, kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana', stoji u njihovu priopćenju.

'Pozivamo sve lezbijke, gejeve, transrodne, bisksualne, interseksualne i queer osobe da se jave na naše e-mail adrese ili brojeve telefona i prijave nasilje kojem su bile izložene. Prijava nasilja može biti i anonimna, jer je važno zabilježiti svaki zločin iz mržnje protiv LGBT osoba, a ako napadnuta osoba želi dobiti pravnu ili psihološku pomoć, naše organizacije besplatno će je omogućiti.'

S ciljem da se ukaže na veliki problem kontinuiranog uličnog nasilja prema homoseksualcima u Zagrebu, napravljena je i mapa napada, koja se može naći na ovom linku.