VELIK POMAK

'Novi dijalozi' Japana i Sjeverne Koreje

04.01.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Japan je spreman otvoriti 'novi dijalog' sa Sjevernom Korejom, koji će predstavljati jednu od 'velikih tema' u ovoj godini, izjavio je u utorak japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara

'Nemamo diplomatske odnose, ali je važno stvoriti ozračje koje će nam omogućiti izravne razgovore dviju zemalja', rekao je Maehara na konferenciji za tisak.

'Ne bismo smjeli razmatrati sjevernokorejsko pitanje na multilateralnim sastancima ili na pregovorima šestorice, računajući na druge zemlje', nastavio je Maehara.

Dosad je Japan radije sudjelovao na multilateralnim raspravama poput pregovora šestorice - dviju Koreja, Kine, SAD-a, Japana, Rusije - da bi prisilio sjevernokorejski režim da odustane od nuklearnog programa u zamjenu za gospodarsku pomoć.

Ponuda dijaloga šefa japanske diplomacije, koju je naveo kao 'jednu od velikih tema' godine 2011, čini se kao odgovor na pomirljivo stajalište koje je usvojio sjevernokorejski službeni tisak povodom Nove godine, nakon nedavnog razdoblja visokih tenzija na Korejskom poluotoku.

Tisak u Pyongyangu pozvao je na poboljšanje odnosa Sjeverne i Južne Koreje, a južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak odgovorio je u ponedjeljak da vrata međukorejskog dijaloga ostaju 'otvorena' te da je Seul spreman 'znatno povećati gospodarsku suradnju', pokaže li Pyongyang iskrenost u nastavku njihovih odnosa.

Washington je izrazio zadovoljstvo tom promjenom tona u odnosu na 'ratnički jezik' korišten zadnjih tjedana.