TRGOVINSKI ATAŠEI

Nove snage hrvatske gospodarske diplomacije

22.04.2011 u 07:54

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je između 127 kandidata odabralo pet trgovinskih atašea, čija će radna mjesta biti u Ljubljani, Chicagu, Münchenu, Milanu i Beču, a koji bi trebali promovirati hrvatsko gospodarstvo na stranim tržištima i privući strana ulaganja u Hrvatsku

U Ljubljanu odlazi Nikola Bunjevac, ekonomist sa znanjem slovenskog, engleskog i njemačkog jezika, koji je posljednjih dvadeset godina radio kao direktor projekta domaćih i inozemnih sajmova na Zagrebačkom velesajmu, a od 1986. do 1990. bio je rukovoditelj odjela u vanjskoj trgovini u tvrtki Rudar export iz Zagreba.

U generalni konzulat Republike Hrvatske u Chicagu otputovat će Ivan Biljan, diplomirani ekonomist, gospodarstvenik i donedavno direktor društva Bilmar d.o.o. Radio je kao samostalni komercijalni referent, voditelj muške poslovnice od 2005. do 2006. godine u LANTEI d.d. Pohađa postdiplomski studij, smjer Strateško poduzetništvo. Govori engleski i japanski jezik.

Dunja Đurica, diplomirana ekonomistica i magistra europskih studija s diplomom Sveučilišta iz Hamburga, donedavna rukovoditeljica Odjela strategije i poslovnog planiranja Zagrebačkog holdinga s bogatim radnim iskustvom koje je stekla radeći u Njemačkoj za tvrtke Deutsche Shell AG, Chilian, Noll i Partner GbR, Diebold Deutschland GmbH, te u Hrvatskoj za Capgemini/T&MC i Zgombić i Partneri Grupa ide u hrvatsko veleposlanstvo u Beču. Dunja Đurica govori engleski, njemački i talijanski jezik.

Za trgovinskog atašea u Milanu izabran je Neven Lončarić, dosadašnji koordinator prodaje i izvoza tvrtke Mediplus d.o.o. s diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i znanjem talijanskog i engleskog jezika. Lončarić je radio i kao rukovoditelj odjela rezervnih dijelova u AUTOCOMMERCE-u Hrvatska, d.o.o., od 2000. do 2010, zatim kao inspektor post prodaje i zamjenik rukovoditelja Odjela rezervnih dijelova u AC ASTRA, d.o.o., Zadarkomerc d.o.o. od 1996. do 2000. Lončarić je bio i regionalni voditelj maloprodaje u KONZUM d.d. od 1995. do 1996. te komercijalist nabave i prodaje u BOVEX d.o.o. od 1991. do 1994. godine.

U konzulatu u Münchenu radit će Danko Martinčević, samostalni konzultant od 2009. godine koji radi na projektima za hrvatske, srbijanske i ruske firme u CEE regiji. Od 2004. do 2008. godine radio je kao izvršni direktor za tržište istočne Europe u Podravci. Radio je i u Tvornici plinskih turbina, gdje je bio predsjednik uprave, zatim kao izvršni direktor u ACM Zagreb, te u tvrtkama u Ukrajini, SAD-u i Rusiji na visokim pozicijama. Martinčević je dipl. ing. strojarstva, koji uz završeni Fakultet strojarstva ima i završen Fakultet ekonomskih znanosti. Govori engleski, ruski, njemački i talijanski jezik.