ŠIRENJE PANIKE

Nove dojave o pokušaju otmice, policija puše i na hladno

otmica djevojčica stranac

otmica djevojčica stranac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Facebook je, kao i obično, dao svoj obol širenju panike. Poruka koja cijelog jutra kruži upozorava roditelje da prate djecu u i iz škole jer je viđen, ni manje ni više, bijeli kombi! Histerija oko navodnih pokušaja otmice djece uvukla je strah u kosti roditelja kao što se USKOK uvukao u HDZ. Policija je jučer objavila da su dojave neutemeljene, no može li stati na kraj lažnim dojavama?

Širenje panike utemeljene na lažnim informacijama kažnjivo je djelo, no kada su u pitanju djeca i njihova sigurnost, policija puše i na hladno. Tako su u posljednje vrijeme često morali puhati kako bi ustanovili da prijave pokušaja otmice djece nisu utemeljene. No, svaka se od njih, opravdano, uzima za ozbiljno.

'Policija je u zadnjih desetak dana zaprimila sedam dojava o navodnim pokušajima otmice djece, ali nakon obavljenih razgovora i pregleda snimaka nadzornih kamera, pokazalo se da u četiri slučaja dojave nisu utemeljene, a tri dojave zaprimljene danas još se istražuju', izvijestila je policija uznemirenu naciju jučer.

No već jutros, novi slučaj. 'Upozorenje!!! Danas je škola u Sesvetama obavijestila djecu i roditelje da je pokušana otmica. Viđen je bijeli kombi. Mole se roditelji da prate do škole i iz škole svoju djecu i da djeca hodaju u većim grupama. Cijeli je Zagreb, ali i šire, obaviješten o pokušajima otmice djece. Zalijepite upozorenja na svoj zid kako biste obavijestili ostale', stoji u alarmantnoj poruci na društvenoj mreži koja se proširila brzinom munje.

No, čini se da je i ovog puta riječ o lažnoj uzbuni a iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo da ovaj slučaj uopće nije prijavljen. 'Mi svejedno sve provjeravamo', rečeno nam je. Može li se u ovim slučajevima netko prijaviti zbog lažnog uznemiravanja javnosti, kažu da zasad nema elemenata kaznenog djela.

Ravnateljica OŠ Sesvete Đurđica Ležaić
rekla je za tportal da oni roditeljima i djeci nisu slali nikakve obavijesti te da se

'Do sada nije utvrđeno da je netko širio glasine za koje zna da su lažne kako bi uznemirio veći broj građana. Građani su međusobno razmjenjivali informacije, s ciljem povećanog opreza i educiranja djece naspram informacija koje su se pojavile.

Ukoliko policija dođe do saznanja da ove informacije šire pojedinci s namjerom uznemiravanja javnosti, poduzet ćemo adekvatne mjere', rekla je za tportal Aleksandra Ljuba iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a.

spomenuti slučaj nije kod njih dogodio. Ravnateljica OŠ Luka u Sesvetama Marina Sabolović uvjerava nas da je i u toj školi i oko nje sve pod kontrolom. Doduše, iz policije im je rečeno da djeci pojasne da ne smiju uzimati od stranaca nikakve stvari ni slatkiše. 'To su priče, netko nešto nadoda, a najgore je kada se stvori panika', kaže Sabolović.

No, u OŠ Sesvetska Sopnica su na oprezu. Naime, prije dvije godine dogodila se slična situacija. Dvije su učenice iz kombija bile vabljene, no roditelji su upamtili registracijsku oznaku vozila.' Mi smo budni od 0-24 sata od ponedjeljka do nedjelje. Tada smo registraciju proslijedili policiji i ta je muška spodoba pronađena', rekla nam je ravnateljica Mandica Rajković.

Od tada je kaže, bio mir sve do ponedjeljka. Učenika četvrtog razreda na povratku kući iz škole presreo je bijeli kombi te su osobe koje su u njemu bile mamile dijete da uđe unutra. Dječak je srećom otrčao u školu, te je o svemu obaviještena policija. Rajković kaže da od 2009. rade na prevenciji te educiraju đake kako do slične situacije ne bi došlo. Upravo je zato, dječak koji je susret s kombijem i njegovim vozačem imao u ponedjeljak, odmah otrčao natrag u školu.

Današnje upozorenje na Facebooku uvelike podsjeća na igru pokvarenog telefona. Priča o pokušajima otmice već ima elemente urbane legende, ali i neodoljivo podsjeća na priču o dječaku koji je stalno vikao: 'Vuk! Vuk!' Kada je vuk stvarno došao, nitko mu nije vjerovao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi