europska komisija

Nova tužba Hrvatskoj: Još 2019. morali smo ukloniti otrovno Crno brdo kod Benkovca, stanovnici su očajni

01.03.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Europska komisija ponovno je tužila Hrvatsku Europskom sudu zbog brda troske u Donjim Biljanama. Tzv. Crno brdo, odnosno, tisuće tona proizvodnog ostatka dovezenog iz nekadašnjeg šibenskog TEF- a u Ravne kotare, predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i okoliš i trebale su, prema presudi Europskog suda iz 2019. biti uklonjene

Ni Ravni kotari više nisu ravni, kažu za HRT mještani Biljana Donjih koji Crno brdo gledaju iz svojih dvorišta. I najmanji je problem, tvrde, što zaklanja pogled. 'Kažu da je otrovno. Meni je muž, nema mjesec dana, umro od raka', kaže Zorka iz Biljana Donjih.

Iz Eko udruge Ravni Kotari već cijelo desetljeće upozoravaju kako je oko 140 tisuća tona proizvodnog ostatka dovezenog iz šibenske tvornice elektroda i ferolegura opasan otpad. 'Za tu tvrdnju mi imamo argumente da se u toj trosci nalazi puno PAH-ova, a to je kratica za policikličke aromatske ugljikovodike koji su jako kancerogeni, kaže Zdravko Belušić, bivši predsjednik Eko udruge Ravni kotari. Potvrdila su to, kaže, dva neovisna laboratorija i institut Andrija Štampar.

'Pošto nije napravljena adekvatna posteljica i pošto nije materijal prekriven, ne da bi moglo doći nego dolazi do zagađenja podzemnih voda i tu je nekoliko važnih tokova od kojih su neki povezani s izvorom Kakma iz koje Zadar pije vodu', kaže Zdravko Belušić, bivši predsjednik Eko udruge Ravni kotari. Da je riječ o opasnom otpadu potvrdio je i Europski sud i od Hrvatske još 2019. zatražio njegovo propisno zbrinjavanje. Do danas, ništa se nije poduzelo.

U Gradu Benkovcu tvrde da su nemoćni. Nemaju sredstava ni ovlasti za uklanjanje Crnog brda. Zemljište na kojem se nalazi, kažu, nije u njihovom posjedu. Nažalost, grad Benkovac je tu oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo urgirati, apelirati i mi to činimo i želimo da se to riješi, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Problem bi trebala riješiti Vlada, odnosno resorno ministarstvo koje nam je uputilo tek kratki odgovor. 'Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih Ministarstva zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanama Donjim', stoji u priopćenju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. I dok se i dalje razmatra što učiniti s divljim odlagalištem, Europska komisija Hrvatsku je vratila pred Europski sud.

Kako je riječ o drugoj tužbi, mogli bi uslijediti penali, odnosno velika novčana kazna koju će plaćati svi građani Hrvatske.