traženje rješenja

Nova runda mirenja Uprave i sindikata u Holdingu: Hoće li Zagreb biti u smeću ili će komunalije poskupjeti?

30.01.2023 u 13:06

Bionic
Reading

Pet predstavnika sindikata koji djeluju unutar Zagrebačkog holdinga (ZGH) te tri člana Uprave ZGH i miriteljica Aida Marijan pokušat će danas u 15 sati naći zajednički jezik u novoj rundi pregovora, u procesu mirenja do kojeg je došlo nakon što su krajem prosinca propali pregovori o potpisivanju dodatka II. Kolektivnom ugovoru, na kojima su sindikati tražili povećanje osnovice plaća, materijalnih prava te sistematizaciju radnih mjesta po podružnicama

Ne pronađu li zajednički jezik danas i sutra, sindikati su najavili generalni štrajk. No ako dođe do njega, neće se dogoditi ovaj tjedan, a vjerojatno ni idući, jer će se prije njega morati poštovati procedura propisana Zakonom o radu. Također, neće sve moći stati, ali će funkcionirati na minimalnoj razini.

Iako dvije strane ne mogu komentirati to kako teče proces mirenja, sukladno zakonu, jasno je da je priča, kao i u prosincu, zapela oko novca.

Neslužbeno se spominje da su sindikati još u pregovorima tražili 87 milijuna kuna, što je Holdingu bilo neprihvatljivo. S druge je strane Holding nakon prekida pregovora jednostranom odlukom u materijalna prava radnika od siječnja uložio iznos od 46,5 milijuna kuna više na godišnjoj razini, a povrh toga još 13,5 milijuna kuna predviđeno je za usklađenje plaće radnika koji rade iste poslove unutar organizacijskih jedinica, odnosno poslove iste složenosti u različitim podružnicama, ukupno 60 milijuna kuna na godišnjoj razini.

  • +4
Prosvjed radnika Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Dražen Jović, predsjednik Sindikata ZGH – ZET i jedan od petero sindikalista koji sjede za pregovaračkim stolom, nazvao je to 'helikopterskim bacanjem novca' jer su sistematizacija i reorganizacija predmet pregovora.

'S jedne se strane priča o odgovornosti, a onda se desetke milijuna podijeli na takav način, kopirajući određene stvari iz prijedloga sindikata, ali istovremeno se ne pazi da oni s najmanje dobiju najviše', kazao je Jović. Upitan je li optimist ili pesimist uoči posljednja dva dana mirenja, rekao je da o tome ne može govoriti na takav način.

'Vidjet ćemo kako će ići pregovori. Ono što je činjenica je da smo na pozicijama od prije mjesec dana - ništa bolje ili ništa gore. I dalje se vrše analize i izračuni. Tražimo cijeli financijski paket, nismo križali - ovo je dogovoreno, a ono nije', istaknuo je.

Sistematizacija je trebala biti napravljena, ali nije

Valja podsjetiti da se o sistematizaciji radnih mjesta unutar podružnica ZGH godinama govori i ona je poprimila oblik mitskog bića iako je prema slovu posljednjeg potpisanog Kolektivnog ugovora, onog iz 2020., trebala biti napravljena u roku od 90 dana. Ili, preciznije, prema članku 167. trebali su biti sklopljeni dodaci ugovoru, odnosno prilozi koji sadržavaju grupe složenosti poslova s radnim mjestima, pojedinačne koeficijente složenosti za ta radna mjesta te dodatke za otežane uvjete rada. No to se nije dogodilo ni u jednoj podružnici Holdinga.

'Bila je korona, pa potres, pa smrt bivšeg gradonačelnika, onda su stigli izbori, pa izbor nove Uprave i njihovo upoznavanje s problemom', kazao je Jović. Napominje da se s novom Upravom Holdinga pokušava riješiti to od rujna 2021., ali bezuspješno.

'Ako se postigne dogovor u mirenju, sistematizacija bi se rješavala do 1. ožujka jer je to opsežan posao', naglasio je Jović.

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, upozorila je da odluka Uprave Holdinga s kraja prosinca radnicima ne jamči nova prava jer nije postala dio Kolektivnog ugovora te da može biti ukinuta u bilo kojem trenutku.

'O sadržaju mirenja ne mogu i ne smijem. Čim smo ušli u proces mirenja, to je znak da se ušlo obostrano dobrom voljom u to da se situacija riješi i vjerujem i nadam se da će biti tako, jer štrajk je zadnja opcija koja nikome nije u interesu. Pregovori i mirenja su uvijek dugotrajni i mukotrpni i uvijek je to stvar kompromisa', kazala je Kaltak. Dodala je kako ni posljednji pregovori za Kolektivni ugovor nisu bili lagani, ali tada je dogovor postignut u zadanom roku i nije se išlo u proces mirenja.

Poput nje, u procesu sudjeluje sindikalist Zdravko Stoilković te je također istaknuo da im je cilj da se dogovor postigne.

'I vikend smo proveli na sastancima s poslodavcem, a sve u cilju da se postigne sporazum. Naša očekivanja idu u tom smjeru', kazao je Stoilković. Upitan koliko su nakon vikenda bliži tome, kazao je da se uvijek nakon 'višesatnih i dugotrajnih sastanaka postigne nekakav napredak'.

'Oko dosta stvari postigli smo suglasnost, ali konačni dogovor još nije postignut, pa tako ne mogu iznositi ni koje smo stavke dogovorili. O milijunima ne bih. To je stvar pregovora. Vjerujem i mi želimo da ovaj proces mirenja urodi plodom. Zato smo se u konačnici i angažirali', rekao je Stoilković. I dok Zagrepčani strahuju od novog poskupljenja komunalija, jer to, kako je rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević, ovisi o pregovorima, glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj u nedjelju je navela kako očekuje da će proces mirenja završiti do kraja mjeseca.