KULA CIPPICO

Nova optužnica protiv poduzetnika Samardžića

23.02.2014 u 00:15

  • +3

Kula Cipicco

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je novu optužnicu protiv Ante Samardžića, direktora tvrtke Cipicco koja obnavlja istoimenu srednjovjekovnu kulu u Kaštel Novom, kojega tereti za protupravnu gradnju na pomorskom dobru te predlaže spajanje s kaznenim postupkom koji se protiv njega i njegove tvrtke već vodi za istovrsno kazneno djelo

Splitsko tužiteljstvo je na internetskim stranicama objavilo da 55-godišnjaka i njegovu tvrtku sumnjiči da su od listopada 2011. do siječnja 2013. na pomorskom dobru, kao općem dobru od interesa za državu, izvodili građevinske radove znajući da nemaju potvrdu glavnoga projekta te da je riječ o pomorskom dobru.

Iako ne navode ime osumnjičenog, doznaje se da je riječ o poduzetniku Anti Samardžiću koji se ranije javno predstavljao kao investitor u obnovu kule Cipicco, javlja Hina.

Premda je gradilište još pokriveno i zaklonjeno, vidljivo je da je ovih dana pri kraju uklanjanje bespravne nadogradnje na kuli Cippico. Sada, malo više od dva mjeseca nakon početka radova, objekt je u gabaritima u kakvima je bio prije početka gradnje. Novost na gradilištu je da više ne vidimo prisutnost policije na osiguranju radova uklanjanja bespravne gradnje.

Protiv tvrtke Cippico optužnica je podignuta zbog nelegalnog lukobrana na obalnom pojasu istočno od kule Cippico. Zbog gradnje na kulturnom dobru u Kaštel Novom Samardžić već ima optužnicu.

U ovom slučaju optužnica ga tereti da je od listopada 2011. do siječnja 2013. godine izvodio radove na pomorskom dobru bez potvrde glavnog projekta. To je lukobran od armiranog betona unutar kojeg je nasut kameni materijal. Prema projektu, čitav taj sklop je trebao biti hotel s marinom za luksuzne jahte i jedrilice.

Formalno, kazneno djelo bespravne gradnje je počinjeno na području koje je proglašeno područjem od posebnog interesa za državu, a moguća kazna je u rasponu od šest mjeseci do čak pet godina zatvora. Tužiteljstvo je predložilo da se ovaj kazneni postupak spoji s onim koji se već vodi pred Općinskim sudom u Splitu protiv Samardžića i tvrtke Cippico zbog izvođenja radova i rekonstrukcije na kuli Cippico.

Na gradilištu na rivi u Kaštel Novom, osim radova na kuli, ostatak sklopa je netaknut i ne izvode se nikakvi radovi. Lukobran i buduća marina su isto tako sada nedovršeni i iz mora vire armiranobetonske konstrukcije. Čitavo gradilište, koje je izrazito izloženo južnom vjetru i valovima, sada degradira izgled rive i starog dijela Kaštel Novog. U dramatičan izgled lokacije najbolje se možete uvjeriti kad pogledate našu današnju foto-galeriju.

Raspitali smo se po mjestu koje je podijeljeno oko ovog projekta. Neki su bili za to da se marina i hotel završe i unaprijedi turizam te ukupni izgled gradića, dok drugi naglašavaju da je investitor nastupio naročito drsko i bahato, ne uvažavajući lokalnu sredinu ni važeće zakone u zemlji.

Krajnji epilog je teško prognozirati, sadašnji investitor nakon tužbi i ove situacije vjerojatno više neće imati kapaciteta da projekt izgura do prihvatljivog završetka. Unatoč u zemlji proklamiranoj investicijskoj politici i atraktivnosti primorskog pojasa, ovako opterećen projekt će teško naći novog investitora. U takvim okolnostima imat ćemo još jednu 'crnu' točku na obali kakvih ima mnogo, primjerice u Primoštenu, Jelsi, Duilovu u Splitu, Pirovcu, Vodicama, Tribunju i Trpnju.

Ono što bi u ovom konkretnom slučaju trebalo značiti pozitivnu promjenu je činjenica da se ipak radi o promjeni trenda po pitanju bespravnih gradnji na obali. Da podsjetimo, na kuli je bio nadograđen potpuno neprihvatljivi 'lasvegasovski' falsifikat. Ili da parafraziramo trebinjske četnike kad su rušili Dubrovnik, 'izgradit ćemo lepši i stariji Kaštel Novi'. Je li ovo iznimka ili početak vladavine prava na obali Jadranskog mora, uvjeriti ćemo se vrlo skoro u nekom idućem sličnom slučaju.