rutte ponovno premijer

Nova nizozemska vlada prisegnula 10 mjeseci nakon zadnjih izbora

10.01.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Četvrta vlada nizozemskog premijera Marka Ruttea prisegnula je u ponedjeljak, rekordnih 299 dana nakon zadnjih izbora i godinu dana nakon što je njegova prijašnja administracija bila prisiljena podnijeti ostavku

Nova koalicija obećala je velikodušna izdvajanja za održivu energiju, stanovanje, brigu o djeci i obrazovanje, ali će se prvo morati suočiti sa zdravstvenom krizom jer je zbog omikron varijante broj zaraženih na rekordnim razinama.

Vlada će do petka morati odlučiti može li se, unatoč valu novih slučajeva koronavirusa, ublažiti lockdown zbog kojeg je od sredine prosinca zatvorena većina javnih mjesta.

Iako se koalicija sastoji od četiriju stranaka koje su bile na čelu od 2017., trebalo je gotovo 10 mjeseci da ih se ponovno okupi nakon neuspješnih izbora 17. ožujka 2020., što je povećalo nevoljkost stranaka na kompromis.

Stranke su se prošli mjesec konačno složile oko vladina sporazuma, kojim su za sobom ostavile godine štednje s nizom planova potrošnje potaknutih ultraniskim kamatama.

Te će investicije trebati pridobiti uglavnom skeptičnu javnost. Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da je, nakon godinu dana političkih sukoba i onoga što se naširoko smatra nestabilnim strategijama u vezi s koronavirusom, povjerenje u Ruttea kao premijera i u politiku u cjelini palo na nove niske razine.

Proteklih mjeseci neki su protuvladini prosvjedi završili nasilnim neredima, a nekoliko ministara izvijestilo je o prijetnjama smrću.

Prošli tjedan, muškarac koji je nosio zapaljenu baklju uhićen je u kući nove ministrice financija Sigrid Kaag.

Rutte, koji je 2010. imenovan premijerom, i mađarski Viktor Orban čelnici su vlade s najduljim stažem u Europskoj uniji. Rutte je na putu da do kolovoza postane premijer s najduljim stažem u nizozemskoj povijesti.