omikron postaje dominantan

U očekivanju petog vala pandemije Nizozemska se opet zatvara, otkazuju se događanja u Parizu i Londonu, Biden upozorio na zimu teških bolesti i smrti za necijepljene

19.12.2021 u 08:08

Bionic
Reading

Karantena u Nizozemskoj, pokrenut sustav uzbunjivanja u Londonu, otkazan pariški novogodišnji vatromet. Tjedan dana prije Božića ograničenja se množe svijetom zbog rapidnog širenja varijante omikrona

Samo mjesec dana nakon što je otkriven u Južnoj Africi, omikron je već otkriven u više od 90 zemalja i rapidno se širi Europom gdje će, po pretpostavkama, postati dominantna varijanta sredinom siječnja.

"Večeras sam sumorno raspoložen. Nizozemska se ponovno zatvara. To je neizbježno jer dolazi peti val s varijantom omikron koja se širi brže nego što smo mislili. Moramo intervenirati sada, preventivno", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte na novinskoj konferenciji. Trgovine koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, kino dvorane, muzeji i kazališta moraju stoga zatvoriti svoja vrata od nedjelje do 14. siječnja, a škole barem do 9. siječnja, rekao je Rutte. Broj gostiju koje se može primiti kod kuće smanjuje se ujedno sa četvero na dvoje, osim na sam dan Božića, 25. prosinca. Glavni nizozemski epidemiolog Jaap van Dissel rekao je na istoj tiskovnoj konferenciji da će omikron do kraja godine prevladati nad deltom u Nizozemskoj.

U Londonu, gdje je omikron već dominantan, gradonačelnik Sadiq Khan rekao je u subotu da je "krajnje zabrinut" zbog širenja te varijante koronavirusa te je pokrenuo postupak uzbunjivanja koji uključuje koordinirani odgovor javnih služba. Procedura je već bila pokrenuta 8. siječnja 2021. kada je londonskim bolnicama prijetilo zagušenje. Kako navodi gradska uprava, u Londonu je prijavljeno 65.525 novozaražen koronavirusom u zadnjih sedam dana, među kojima 26.418 u zadnja 24 sata. Niz javnih služba poput bolnica, vatrogasaca i policije sučeljen je s nedostatkom osoblja zbog odlaska na bolovanje zbog virusa. Po britanskim medijima, vlada planira zabraniti okupljanja u zatvorenim prostorima nakon Božića na dva tjedna kako bi suzbila ovaj val zaraze.

Nova godina bez vatrormeta

Pariz je otkazao novogodišnji vatromet i druga događanja na Elizejskim poljanama, u skladu s novim mjerama vlade za sprječavanje širenja omikrona, izvijestila je televizija BFM u subotu. Francuski premijer Jean Castex u petak je objavio da se zabranjuju veća javna događanja i vatromet za novogodišnju noć te je preporučio da stanovnici, čak i ako su cijepljeni, naprave test na covid-19 prije novogodišnjih zabava. U Irskoj će se svi pubovi, barovi i restorani zatvarati u 20 sati. Mjera će biti na snazi do kraja siječnja. Danska će u nedjelju zatvoriti kazališta, kina i koncertne dvorane na jedan mjesec. Isto vrijedi za zabavne parkove i muzeje.

  • +8
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Na američkom kontinentu, kanadska pokrajine Quebec ponovo uvodi ograničenja za barove, restorane i dućane, a američki predsjednik Joe Biden upozorio je na "zimu teških bolesti i smrti" za necijepljene i pozvao ih da se cijepe. U Aziji, Južna Koreja ponovo je odredila vrijeme zatvaranja kafićima, restoranima, kinima i drugim javnim mjestima. Privatna okupljanja ograničena su na četvero ljudi.

Ograničenja u putovanjima

Ovaj vikend proglašena su i prva ograničenja u putovanjima. Neke zemlje EU-a, poput Irske, Portugala, Italije i Grčke, zahtijevaju da svi Europljani, čak i cijepljeni, imaju negativan test na ulazu u zemlju. Njemačka je u subotu svrstala Britaniju u zemlju najvišeg rizika i proglasila karantenu za sve putnike iz tih zemalja bez obzira jesu li cijepljeni ili su preboljeli covid. Ući u Njemačku mogu jedino s negativnim testom. Necijepljeni putnici iz Danske i Francuske također će po ulasku u Njemačku morati u karantenu. U Austriju će, pak, od ponedjeljka moći samo oni koji su ili primili booster dozu cjepiva ili imaju negativan test.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ