provedeno istraživanje

Nova nada za milijune oboljelih: Razvijen novi, značajno jeftiniji, lijek za hepatitis C

13.04.2018 u 17:08

Bionic
Reading

Farmaceutske tvrtke za učinkovitu terapiju protiv hepatitisa C naplaćuju astronomske iznose koji se broje u desecima tisuća dolara, a u Maleziji se razvila alternativna terapija koja će koštati pristupačnih 300 dolara

Nova nada budi se za otprilike 71 milijun ljudi diljem svijeta koji boluju od hepatitisa C. Naime, kako prenosi Guardian, revolucionarna i daleko pristupačnija terapija protiv ove opasne bolesti koja može dovesti do ciroze, pa čak i raka jetre, pokazala se sigurnom i učinkovitom, a postotak izlječenja, pa čak i najtežih slučajeva, prilično je visok.

Kako izvještava inicijativa Lijekovi za zanemarene bolesti, 97 posto liječenih pacijenata nakon 12-tjedne terapije potpuno se oporavilo. Terapija koja podrazumijeva kombinaciju dviju tableta protiv hepatitisa, ravidasvira i sofosbuvira, pokazala se učinkovitom čak i kod teških slučajeva kao što su osobe s HIV-om ili cirozom jetre, a stopa izlječenja iznosi 96 i 97 posto.

Istraživanja ove terapije provedena su u Maleziji, a očekivana cijena tretmana bit će oko 300 dolara za 12 tjedana, što bi bilo 3,5 dolara po danu. To je samo djelić astronomske cijene od 84 tisuće dolara, koliko veliki farmaceuti naplaćuju za slične terapije.

Hepatitis Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inicijativa Lijekovi za zanemarene bolesti neprofitna je organizacija koja se ovim programom što ga je razvila u suradnji s egipatskim Pharcom posvetila pojeftinjenju lijekova za hepatitis C, pogotovo u siromašnim zemljama koje si ne mogu priuštiti skupe terapije američkih farmaceuta. Planiraju da bi u Maleziji tretman po ovoj pristupačnoj cijeni mogao biti dostupan za godinu do dvije.

'Rezultati ispitivanja pokazali su da je terapija sofosbuvirom i ravidasvirom usporediva s najboljim tretmanima protiv hepatitisa C koji su danas dostupni, samo je cijena prihvatljiva te bi mogla biti alternativa u zemljama koje su isključene iz pristupnih programa farmaceutskih tvrtki', rekao je za Guardian izvršni direktor inicijative Bernard Pécoul.