NAVODNI SUKOB INTERESA

Nova epizoda drame oko ZAMP-a na HRT-u

13.06.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Na HRT-u se odvija drama - u 11 sati počela je hitna sjednica Nadzornog odbora na kojoj ravnatelj Goran Radman izvješćuje članove NO-a o potrebi davanja suglasnosti za sklapanje trogodišnjeg ugovora o korištenju autorskih glazbenih djela s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS) teškog 67,5 milijuna kuna. Prema izvorima tportala, o točki se nije ni glasalo te će biti zatražena dodatna pojašnjenja. Ovim povodom HDZ-ovci Jasen Mesić i Sunčana Glavak u 13 sati održat će konferenciju za novinare u Saboru

Podsjetimo, članovi NO-a prethodno su 'pokazali zube' Radmanu protiv hitnog amenovanja ugovora s HDS ZAMP-om, a Radman im je uoči današnje sjednice uputio 'prosvjednu notu' u kojoj se obrušio na vođu pobune Matu Radeljića. Nema sumnje da je današnja sjednica, koju je sazvao predsjednik Viktor Gotovac s navedenim ugovorom kao jedinom točkom dnevnog reda, burna, iako Radeljić na njoj ne sudjeluje.

Sporno je naime to što postoji mogućnost da je Boris Sruk, ravnatelj poslovne jedinice Poslovanje HRT-a, u ovom slučaju u sukobu interesa jer navodno živi u stanu nad kojim HDS ima hipoteku, a nije precizno odgovorio na pitanje jesu li točni takvi medijski napisi. Radeljić je naime poslao nekoliko pitanja Radmanu i Sruku, a odgovorima nije zadovoljan te nije spreman preuzeti odgovornost ni sudjelovati u sjednici NO-a samo na temelju Radmanove tvrdnje da Sruk nije u sukobu interesa, najavljujući da o sklapanju ugovora HRT-a i HDS-a neće odlučivati sve dok se o tom slučaju ne očituje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Radman je u četvrtak članovima NO-a u prosvjednoj noti poručio da je Radeljić svojim samostalnim javnim istupom postupio protivno odredbama prema kojima NO djeluje kao zajedničko tijelo te kao takvo donosi zajedničke odluke, a u slučaju potrebe i interesa javnosti izdaje priopćenje za javnost, u kojem će se naznačiti i izdvojena mišljenja ako to zatraže pojedini članovi.

Radman zamjera Radeljiću i to da je javnosti dao na uvid Radmanovo očitovanje, kao interni materijal za današnju hitnu sjednicu, iako je 'kao i svi ostali članovi NO-a HRT-a potpisao Izjavu o čuvanju svih podataka koje sazna iz izvješća, akata, isprava ili savjeta, dobivenih tijekom rada kao član Nadzornog odbora HRT-a, te je bio upoznat sa svojim pravima i obvezama kao član Nadzornog odbora HRT-a'.

Radman je uložio oštar prosvjed na takvo ponašanje te zamolio članove NO-a da postupe 'u sklopu svojih nadležnosti'. S obzirom da članove NO-a HRT-a imenuje i razrješava Sabor, moguće je da Radman zapravo planira tražiti od članova NO-a podršku da od Sabora zatraži Radeljićevo razrješenje.