DRAMA NA ODBORU

Nova drama u Saboru: Opara odbio raspravu o Glunčiću, oporba napustila sjednicu

13.12.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Dok su na sjednici saborskog Odbora za Ustav članovi burno raspravljali o spornoj ploči u Jasenovcu, prava drama odigravala se i na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu gdje su SDP-ovci tražili da se raspravlja i o izjavi državnog tajnika Matka Glunčića koja je posljednjih dana izazvala niz reakcija

SDP je već na početku sjednice zatražio da se na dnevni red uvrsti i nova točka - rasprava o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije od stranke državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića, i to zbog njegove nedavne izjave.

'Ovu točku je potrebno uvesti u dnevni red jer se državni tajnik ogriješio o Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim je propisano da se diskriminacijom smatra stavljanje u nepovoljan položaj bilo koje osobe po osnovi rasne ili etičke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere… Navedeni Zakon primjenjuje se na postupanje svih državnih tijela. Smatramo da je važno da ovaj Odbor raspravi ovu točku jer je neprimjereno da jedan državni dužnosnik daje takve izjave i sramoti, ne samo vašu stranku, Vladu, nego i cijelu Hrvatsku', objasnio je zahtjev SDP-a Mirando Mrsić.

Međutim, predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara to je odbio kazavši kako rasprava o kršenju Zakonu o suzbijanju diskriminacije nije u djelokrugu matičnog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu već Odbora za ljudska prava.

I taj zakon odnosi se na područje odgoja i obrazovanja, tvrdili su u oporbi. 'Tražite da se o kršenju Zakona o diskriminaciji raspravlja bez ikakve pripreme i dokumentacije. Ja to neću dopuštati i možete koliko god hoćete ponavljati da ja kršim pravila, ali ja nepripremljene točke dnevnog reda neću dopustiti', ponavljao je Krstulović Opara.

SDP-ov Željko Jovanović poručio je predsjedniku Odbora kako nije u pravu da ova tema nije u djelokrugu ovog Odbora.

'Ovdje se upravo radi o diskriminaciji u obrazovanju. Sve što se tiče obrazovanja je tema o kojoj ovaj odbor može raspravljati. I ne samo to. Ako trećina članova podnese pisani prijedlog, može raspravljati i o pticama pjevicama', kazao je Jovanović.

Krstulović Opara ponovio je kako ne može dopustiti raspravu o nečemu što nije u djelokrugu ovog Odbora, na što mu je oporba ponovno poručila kako to nije točno.

SDSS-ov Milorad Pupovac istaknuo je kako se oni nisu stigli pripremiti za ovako važne teme, stoga je zatražio odgodu sjednice.

'Ni Klub nacionalnih manjina ni Klub SDSS-a o ove tri važne stvari nije se imao prilike unutar sebe usuglasiti, stoga predlažem da se prekine sjednica, u protivnom ćemo je gospodin Kajtazi i ja morati napustiti. Važno je da se Klubovi i zastupnici imaju prilike pripremiti', rekao je Pupovac.

Dodatno je SDP-ovce razbjesnio Mostov Marko Vučetić poručivši im kako izgrađuju politički bastion opravdavanja neznanja.

'Ja bih također izrazio duboko neslaganje s ovim oblikom političkog voluntarizma koji se želi nametnuti kao moć. Moć nad Odborom, moć nad medijima, nažalost, i moć nad djecom. Bilo bi mi puno interesantnije, opravdanije i adekvatnije ovom Odborom da smo započeli raspravu o lošim rezultatima jer ovako s ovom raspravom koja kreće, po mom sudu, isto izvan okvira ingerencije ovog Odbora, vi izgrađujete politički bastion opravdavanja neznanja. Ako se radi o diskriminaciji, mislim da je upravo za to zadužen neki drugi Odbor', rekao je Vučetić.

Može vas biti sram, poručili su SDP-ovci mostovcu. 'To je takva bahata, demagoška izjava da mi se ježi koža na tijelu. Ako netko gradi i opravdava politički bastion neznanja, onda ste to vi i vaši koalicijski partneri koji su podržali i omogućili da plagijator bude potpredsjednik Sabora i da ministar koji je javno priznao plagijat i dalje svima nama dijeli lekcije i opravdava državnog tajnika. Danas je Ministarstvo objavilo da je njihov službeni stav ovo što je rekao tajnik Glunčić. To je opravdavanje političkog neznanja i sramote hrvatskog društva', vikao je Jovanović prije nego što su SDP-ovci napustili sjednicu.

Nakon njih sa sjednice su otišli i Pupovac, Kajtazi i Branimir Bunjac iz Živog zida, koji je također smatrao da se trebalo raspraviti o izjavama državnog tajnika.

Opara Krstulović poručio je kako na Odboru neće dopustiti voluntarizam. Smatra kako za izvještavanje javnosti o tome što je rekao visoki državni dužnosnik postoji press-konferencija koju mogu svi sazvati te ponovio kako Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu nije nadležan za raspravu o ovoj temi.

Meni ne pada na pamet da nekome ne dopuštam raspravu ili sprečavam interes javnosti, ali konstatiram vrlo jasno činjenicu da tema koja je ovdje predložena nije u djelokrugu našeg Odbora', poručio je Krstulović Opara.

456289,456260,456230,456176