NA ARKTIKU

Nova akcija Greenpeacea protiv planova Gazproma

27.08.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Četrnaest aktivista Greenpeacea počelo je u ponedjeljak novu prosvjednu akciju protiv planova bušenja ruskog Gazproma na Arktiku, tri dana nakon što su se popeli na jednu platformu te tvrtke u regiji, objavio je Greenpeace

Aktivisti su presreli brod koji je prevozio djelatnike naftne platforme Gazproma na Arktik. Privezali su na sidro jedan od svojih brodova kako bi spriječili brod Gazproma da nastavi put, precizira Greenpeace u priopćenju.

'Danas vodimo mirnu akciju, kako bi ta platforma prestala zagađivati ove čiste vode', rekao je Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeace International, koji sudjeluje u akciji.

U petak je šest aktivista prešlo na platformu Gazproma prosvjedovati protiv planova bušenja u tom području s bogatim rezervama.

Greenpeace ukazuje na opasnosti eksploatacije Arktika i u lipnju je počela novu kampanju, jednu od najambicioznijih koje je dosad organizirala, za očuvanje Arktika i zabranu otvaranja naftnih bušotina i industrijskog ribolova na tom području.

U srpnju su aktivisti te organizacije blokirali pristup u sjedište englesko-nizozemske tvrtke Shell u Den Haagu kako bi upozorili na plan bušenja nafte na Arktiku.

Rusiji je strateški prioritet razvoj tog područja.

Greenpeace smatra da će Gazprom sljedeće godine postati prva kompanija koja će početi komercijalnu proizvodnju nafte u moru Arktika.

Ta organizacija naglašava da su operacije bušenja jako opasne, jer je Arktik jedan od najekstremnijih i najtežih okoliša za bušenje nafte na planetu i smatra da Gazprom nije spreman na moguću katastrofu na dalekom sjeveru.